Novi zvuk hip-hopa u Oprtlju (23. travnja 2018. godine)


Radionica suvremenih ritmova Beat Busters”, pod vodstvom Valenta Samardžije, gostovala je  23. travnja 2018.godine u Osnovnoj školi Milana Šorga u Oprtlju, a sudjelovalo je 18 učenika 7. i 8. razreda te učiteljice Sandra Miletić Macan i Ljubica Puškar. Radionici su se također priključili i mlađi učenici koji su oduševljeno prihvatili udaraljke.

Nakon uvoda i predstavljanja Beat Busters projekta podijeljene su brošure na kojima su se nalazile adrese kako pronaći više informacija o ritmu, radionicama i voditelju. Radionica je započela podjelom i prilagodbom udaraljki, zvečaka, lonaca, kanti, kutija i svega drugoga što se može naći u blizini, a proizvodi zvuk.  Opisan je ukratko „analogni sekvencer“, ploča koja prikazuje poziciju udaraca u odnosu na vrijeme unutar takta.
Za prvu tematsku cjelinu odabran je hip hop ritam, koji spada u suvremenu produkciju glazbe jer je u grupi učenika bilo nekoliko repera koji su u pratnji svojih kolega izveli neke svoje uratke.
Muziciranje je započelo odmah i u istom trenutku postalo zabavno i uzbudljivo. Glavni rezultat je stvaranje  zajedništva i potpore onima koji se teže snalaze. Svi učesnici su koncentrirano pratili upute voditelja i davali duhovite prijedloge. Beat Busters radionica je zbog lijepog vremena i živopisnog krajolika održana na ulazu u školu.

Nakon radionice zaključeno je kako treba nastaviti s ovom aktivnošću u smislu edukacije o modernim ritmovima i plesu koja već u tradicionalnom folklornom obliku postoji u školi.