Škrinjica puna blaga u Ninu (15. svibnja 2018. godine)

U sklopu programa „Ruksak (pun) kulture – kultura i umjetnost u vrtiću i školi“  15. svibnja 2017. održao se, u Područnoj školi Vrsi pri OŠ Petra Zoranića Nin, edukativno-kreativni program Lošinjskog muzeja pod nazivom „Tko se boji muzeja još? – putujuća otočka škrinjica“. Kustosice Martinela Dragičević i Marijana Dlačić održale su radionicu s 30 učenika od 4. i 5. razreda. Na radionici su sudjelovale knjižničarka Sanja Maldini i učiteljice Ivana Predovan i Paula Mujagić.

Martinela Dragičević i Marijana Dlačić interaktivnom su PowerPoint prezentacijom učenike upoznale s Lošinjskim muzejom na tri lokacije i njegovim zbirkama, te ih naučile čime se bave muzejski stručnjaci, posebice kustosi. U razgovoru s učenicima predstavljeni su umjetnički, povijesni, etnografski i arheološki sadržaji jednog zavičajnog muzeja kao i replike pojedinih muzejskih predmeta koje su učenici mogli uzeti u ruke.

Uslijedila je likovna radionica definiranja i interpretiranja reprodukcija portreta i (auto)portreta iz fundusa Lošinjskog muzeja kao jednog od najznačajnijih motiva u povijesti umjetnosti. Učenici su temperama slikali dodijeljene im portrete koji su u muzejskim zbirkama izvedeni različitim tehnikama. Riječ je o građi iz fundusa Palače Fritzi, Arheološke zbirke Osor i Muzejsko-galerijskog prostora Kule u Velom Lošinju.

Novi susret, kako s veselim i znatiželjnim učenicima, tako i s njihovim ljubaznim odgojno-obrazovnim djelatnicima, zakazan je u Lošinjskom muzeju.