Ritmovi Afrike u Starim Perkovcima (28. ožujka 2018.)

U dvorani Kulturnog doma u Starim Perkovcima, 28. ožujka 2018. održan je književni program i radionica MOJA AFRIKA. Na programu i radionici prisustvovalo je 75 djece, polaznici male škole, učiteljice Marija Andrić, Irena Flidr, Ankica Funarić i ravnatelj Miroslav Zmaić.

Program je počeo predstavljanjem književnice Ane Đokić koja je djeci pričala tko je pisac, što je sve potrebno da bi netko bio pisac, kako to izgleda kad ti „ideja padne na pamet“ i o čemu sve pisac može pisati. Cijeli razgovor je poslužio kao uvod u predstavljanje dvije slikovnice „Bao baobab i mala Kibibi“ i „Ja sam Kibibi, a tko si ti?“ (književna nagrada „Grigor Vitez“ i književna nagrada „Ovca u kutiji“) koje je sjajno dramski interpretirao glumac Igor Baksa.

Djeca su iznimno koncentrirano i sa zanimanjem pratila priče i burno reagirala glumeći aktere iz priče (drvo, vjetar, majmune, žirafe, slonove, zmije i sl.).

U trećem dijelu programa koji se nastavio književno-glazbenom radionicom, senegalski griot (usmeni pripovjedač) Seydi Mamadou Abdoulaye  ispričao je djeci priču o Africi (grioti pričaju priče pjevajući i svirajući bubnjeve). Zatim ih je Seydi Mamadou naučio desetak riječi na mandinga jeziku (svom materinjem jeziku), a sve je završilo plesom i pjesmom o prijateljstvu.

Zahvaljujući programu Ruksak (pun) kulture, djeca  (i odrasli) u Starim Perkovcima  imali su priliku upoznati jednu književnicu, jednog dramskog umjetnika i jednog  pripovjedača  te s njima razgovarati o umjetničkom pozivu i stvaralačkom procesu. Uz kontakt s piscem, glumcem i glazbenim pripovjedačem, uz priču, pjesmu i glazbu, susret s umjetnikom iz Afrike ostavio je velik dojam na sve prisutne, a to je i dobar način da se od malih nogu kod naših najmlađih radi na sprečavanju rasne i  međukulturne diskriminacije i nerazumijevanja.