S Ruksakom u MSU ili MSU u Ruksaku u Jelsi (3. svibnja 2018. godine)

Umjetnička djela iz Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb u pratnji Ivane Gorički, 3. svibnja 2018. godine stigla su do Srednje škole Hvar u Jelsi. Tridesetak učenika 2. i 3. razreda Srednje škole Hvar imalo je prilike uživo vidjeti, ali i opipati umjetnička djela Vjeneslava Richtera, Miroslava Šuteja i Ivana Ladislava Galete.

Nakon uvodne prezentacije i upoznavanja s umjetničkim opusima navedenih umjetnika koju je održala muzejska pedagoginja Ivana Gorički, učenici su se okušali u izvedbi vlastitog kreativnog rada inspiriranog djelima navedenih umjetnika. Pažnju učenika posebno je privukla mobilna grafika umjetnika Miroslava Šuteja koju su učenici mogli pomicati. Naravno, Milenijska rozeta i podjela kruga Vjenceslava Richtera na 512 stupnjeva pobudila je interes mladih matematičara, a da mobitel može biti dozvoljen i koristan na nastavi dokazala je skupina učenika snimajući kratke, eksperimentalne video radove po uzoru na istaknutog multimedijalnog umjetnika i filmskog redatelja Ivana Ladislava Galetu.

Svaki je učenik na poklon dobio malu knjižicu u kojoj su predstavljena najznačajnija umjetnička djela izložena u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb, a školskoj knjižnici poklonjeni su katalozi trojice spomenutih umjetnika,  monografija Muzej suvremene umjetnosti Zagreb i interaktivni CD Avanture Vita i Nade koji učenici mogu istraživati i koristiti kao dodatan materijal u okviru nastave.

Entuzijazam učenika i angažiranost profesorice hrvatskog jezika, Božane Damjanić Majdak, koja je prijavila školu za sudjelovanje u programu Ruksak (pun) kulture i otvoreno pričala o životu i kulturi otoka Hvara, oduševio je voditeljicu Ivanu Gorički.