Teatar sjena u Petrovcima (16. travnja 2018.)


U Područnoj školi Petrovci osnovne škole Antuna Bauera u mjestu Petrovci nedaleko od Vukovara, 16. travnja 2018. godine gostovali su Katarina Arbanas, Filip Eldan i Nikša Eldan iz Umjetničke organizacije Gllugl, s predstavom Uspavanka za Bellu (priča o psima) i radionicom Teatar sjena. Na cjelokupnom programu sudjelovalo je 26 učenika od 1. do 4. razreda te pet odgojno-obrazovnih djelatnika.

Nastup je održan  u maloj dvorani za tjelesni odgoj, te su u trenutku dolaska izvođača učiteljice već počele zamračivati prozore i pripremati učenike za predstavu. Na ulazu učenici su, kao „ulaznicu“ dobili bedževe sa simbolima Ruksaka.

Prije predstave glumci Katarina Arbanas, Filip Eldan i Nikša Eldan pozdravili su učenike u ime Ministarstva kulture i programa Ruksak (pun) kulture, porazgovarali su s njima kratko o njihovim ranijim iskustvima s lutkarskim kazalištem, te ih pozvali da iza predstave sudjeluju u radionici.

Učenici su bili angažirani i sudjelovali su u predstavi, bodreći izvođače svojim smijehom i pljeskom koji su se učestao redali za vrijeme izvedbe. Nakon predstave odmah se krenulo s radionicom. Najprije su Katarina Arbanas, Filip Eldan i Nikša Eldan malo porazgovarali s učenicima o dojmovima s predstave, a zatim su učenicima opisani i objašnjeni osnovni principi rada sa teatrom sjena. Cjelokupni program uspio je kod učenika potaknuti kreativnost, te je dao još malo materijala njihovoj, već i onako vrlo aktivnoj, mašti.