Kad se male ruke slože i spomenici mogu oživjeti u Splitu (29. svibnja 2018. godine)

29. svibnja 2018. godine u Područnom odjeljenju Koralj Dječjeg vrtića Marjan iz Splita održana je radionica Igrom do znanja pod vodstvom Jelene Vekić Bašić. Na radionici je sudjelovalo 20 djece te voditeljica objekta Neda Kardum, pedagoginja Antonia Radeljak Gudelj i odgojiteljice Anita Gotovac, Suzana Perić i Olga Batinić Likovska.

Kako razvijati intelektualne i  motoričke sposobnosti, a pri tome učiti o kulturnim spomenicima Hrvatske? Jednostavno, slažući dvodimenzionalne i trodimenzionalne slagalice nastale u radionici Arheološkoga muzeja Zadar. Bilo da je riječ o crkvama, reljefima ili posudama uvijek se kreće od velikog broja manjih dijelova slagalice koje treba sastaviti u cjelinu.

Ugledavši više različitih slagalica raspoređenih po stolovima djeca su se krenula s igrom i slaganjem značajnih hrvatskih arhitektonskih spomenika. Raspoložena za učenje djeca su se kroz igru odvažila i na slaganje crkve sv. Donata koja je predviđena za nešto veći uzrast. No uz pomoć odgojiteljica sve je moguće i jednostavno. Voditelj objekta Neda Kardum, Antonia Radeljak Gudelj, Anita Gotovac, Suzana Perić i Olga Batinić Likovska, odgojiteljice, bile su nenametljiva pomoć tijekom cijele radionice.

Najveće priznanje za voditelje radionice dogodilo se na samom kraju. Nije to bila potraga za tajnom prostorijom unutar složene makete crkve sv. Donata, već želja djece da slože još koju maketu ili završe započetu.