Salsa rasplesala učenike u Umagu (24. travnja 2018. godine)


U Umagu, u predivnom parku pored škole Galileo Galilej u hladu drveća i na strunjačama, 24. travnja 2018. godine održana je radionica suvremenih ritmova “Beat Busters” pod vodstvom Valenta Samardžije.  Na radionici je sudjelovalo 45 učenika sedmih i osmih razreda te učiteljica glazbenog odgoja Ilijana Pavletić koja vodi školski zbor. Također pleše salsu pa smo odlučili pokazati učenicima kako zvuči i kako se pleše u ritmu salse.
 
Nakon uvoda i predstavljanja Beat Busters projekta podijeljene su brošure na kojima su se nalazile adrese kako pronaći više informacija o ritmu, radionicama i voditelju. Radionica je kao i uvijek započela podjelom i prilagodbom udaraljki, zvečaka, lonaca, kanti, kutija i svega drugoga što se može naći u blizini, a proizvodi zvuk.  U aktivnost su odmah uključeni učenici. Opisan je ukratko „analogni sekvencer“, ploča koja prikazuje poziciju udaraca u odnosu na vrijeme unutar takta. Učiteljica je pomagala oko izvođenja ritma i pokazivanju plesnih koraka.
 
Salsa ritam svima se svidio i zagrijao atmosferu. Nakon toga predstavljeni su i  drugi popularni ritmovi. Muziciranje se pretvorilo u ples. Rezultat je kohezija grupe, osjećaj zajedništva, povećani potencijal druženja, kreativnosti i mogući načini provođenja slobodnog vremena.

Nakon radionice zaključeno je kako treba nastaviti s ovom aktivnošću u smislu edukacije o modernim ritmovima i plesu koja već u tradicionalnom folklornom obliku postoji u školi. Snimke istraživanih ritmova i upute planirane su nakon završetka niza radionica kako bi se aktivnosti nastavile na satovima glazbenog odgoja.