Veseli glasovi razbudili Zaton (16. travnja 2018. godine)


U Dječjem vrtiću Veslo u Zatonu 16. travnja 2018. godine u sklopu programa Ruksak (pun) kultureumjetnost i kultura u vrtiću i školi gostovala je Melita Lovričević sa svojom radionicom „Alkemija glasa i zvuka - Izrazi svoj glas, izrazi svoj stav“.  Radionici je prisustvovalo 32 djece te pedagoginja Loreta Prgin, voditeljica Željka Ajduković te odgajateljica Vlatka Radovčić.

Cilj je radionice potaknuti polaznike na izražavanje kroz glazbu, na vlastitu interpretaciju glazbe i zvuka te slobodu kreativnosti, ne samo u umjetničkom području, nego i u odgoju i razvoju kreativnog pojedinca.

Svaka radionica se sastoji se od upoznavanja određene pjesme i priče, a rad započinje zagrijavanjem tijela i glasa.

U Zatonu su se djeca zagrijavala oponašanjem najdražih životinja i  instrumenata (bubnjevi, trube i sl.) komunicirajući uz pomoć pokreta i zvuka. Kretnje su bile prilagođene dinamici pijanina koji je svirala voditeljica Željka Ajduković. Uz zagrijavanje uz pomoć raznih igrica voditeljica Melita Lovričević djecu je pripremila za glazbeno pričanje priča književnice Ivane Brlić Mažuranić. Svako dijete sudjelovalo je u stvaranju bajke svojim glasom i instrumentom, a po prvi puta su se upoznali sa kalimbom i lirom (pentatonskim instrumentima) predviđenim upravo za najmlađe. Kraj radionice obilježilo je učenje jedne lijepe tradicionalne međimurske pjesme kroz improvizaciju.

Kroz igru i zabavu polaznici dječjeg vrtića Veslo naučili su od čega je sve sačinjen svijet glazbe - malo od ritma, malo od melodije, malo od slobodne improvizacije i puno kreativnosti. Vrtiću je darovana kalimba da se mogu kasnije igrati, muzicirati i istraživati.

Radionici su prisustvovale Loreta Prgin, Željka Ajduković i Vlatka Radović s kojima je voditeljica Melita Lovričević analizirala radionicu, izmijenila iskustva te im je ostavljen bogati materijal za daljnji rad, uz poticaj da s djecom i roditeljima dalje stvaraju kreativna ozračja. Uz pjesmice, igre, literaturu i dodatni materijal, odgajateljicama je dan uvid u puno novih kreativnih ideja i mogućnosti za izradu instrumenata i primjenu glazbe u svakodnevnici s djecom.