Stranac u Bujama (26. listopada 2018.)

Predstava Stranac održan je 25. listopada 2018. godine u Pučkom otvorenom učilištu Buje za 175 učenika Talijanske srednje škole –  Scuola media superiore italina Leonardo da Vinci i pet odgojno-obrazovnih djelatnika.



Predstavi je prethodio  razgovor i predavanje koje je vodio Goran Sergej Pristaš, član BADco i redatelj predstave Stranac i izvedbu predstave Stranac. Predavanje je uvelo učenike u sam proces rada kolektiva, pitanje zajedničkog rada i suradnje, umjetnički kontekst u kojem kolektiv djeluje, te kako uopće radi kazališni mehanizam, što su kazališne konvencije i kako predstava može raditi s gledateljevom pažnjom.



Uz navedeno, u uvodu se govorilo o tematici predstave, njenom ishodištu u kultnom Camusovom romanu Stranac kao i o problemima koji kroz predstavu izlaze na vidjelo, odnosno interpretacijom ključnih ideja romana te načinima prevođenja u polje kazališta i plesa.



U izvedbu su bili uključeni: Zrinka Užbinec, Nikolina Pristaš i Ana Kreitmeyer (koregrafija i izvedba), Goran Sergej Pristaš (redatelj), Petar Milat (tekstualni predložak, izvedba), Alen i Nenad Sinkauz (glazba i izvedba), Alan Vukelić (svjetlo i postav), Jasmin Dasović (zvuk) i Danijel Popović (produkcija).



Korisno je bilo što razgovor o predstavi nije održan nakon izvedbe, što je uobičajena praksa, već je razgovor otvorio sam program, a predstava je bila svojevrsni nastavak razgovora. Na taj način ostvareno je produbljivanje komunikacije ideja koje su se razgovorom otvorile, a i olakšano je razumijevanje predstave i otvaranje mašte u smjeru nekog novog i možda drugačijeg iskustva gledanja.

Važno je da mlade generacije imaju priliku vidjeti profesionalne kazališne i plesne predstave u njihovoj integralnoj, nekompromitiranoj formi jer kazalište moć vlastitog estetskog učinka duguje između ostalog i kazališnom mehanizmu.