Plešimo do prijateljstva na otoku Pagu (23. listopada 2018.)

U Područnoj školi Povljana na otoku Pagu 23. listopada 2018. godine održana je izvedba predstave Ja pa ti pa mi: epizoda Stranci  i popratna glazbeno-plesna radionica. Osim učenika Područne škole Povljana, u programu su sudjelovali i učenici Područne škole Vlašići te pet odgojno-obrazovnih djelatnika. Ukupan broj sudionika bio je dvadeset i jedan.



Nakon izvedbe, koju su učenici gledali s puno zanimanja i koncentracije, održan je razgovor tijekom kojeg su izvođačice predstavile svoje profesije, a djeca su iznijela svoje dojmove i postavljala pitanja.
Prva epizoda serije Ja pa ti pa mi nazvana Stranci poziva na (raz)govor o samoći i prijateljstvu, komunikaciji, o suživotu kroz prihvaćanje drugog i drugačijeg, uviđanje svojih i tuđih vrlina te bogatstva koje svatko od nas donosi zajednici sa svime što jest i s umijećima koje posjeduje.   

Ja pa ti pa mi
je serija interaktivnih, interdisciplinarnih scenskih događanja za djecu predškolskog i ranijeg osnovnoškolskog uzrasta nastala kao plod suradnje vizualne umjetnice Tonke Maleković, glazbenice Lane Juranić i plesne umjetnice Zrinke Šimičić Mihanović te kao nastavak višegodišnjeg istraživačko-edukativno-izvedbenog projekta za djecu (i odrasle) Od balona do slona, koji Multimedijalna koliba provodi od 2014. godine.

Ovaj projekt pokrenut je s ciljem istraživanja novih oblika učenja o umjetnosti i kroz umjetnost te širenja interesa za suvremene umjetničke izraze kod mlađe populacije. Naglasak je, od samog početka, na interdisciplinarnom pristupu, improvizaciji i poticanju aktivnog sudjelovanja polaznika/gledatelja u kreativnom procesu.

Nakon razgovora održana je radionica na kojoj su polaznici imali priliku pobliže upoznati medije glazbe i plesa. Osim upoznavanja s različitim izvedbenim medijima, cilj radionice bio je i potaknuti međusobno slušanje i zajedničko stvaranje kroz glazbu i pokret. Lijepo je bilo svjedočiti pažnji s kojom su djeca pratila izvedbu u kojoj nema riječi niti glazbe iz zvučnika te radoznalost i spremnost na sudjelovanje, kako u izvedbi tako i u radionici nakon nje.