Kako nastaje lutkarska predstava na otoku Viru (31. listopada 2018.)

Ansambl Gradskog kazališta lutaka Rijeka održao je radionicu 31. listopada 2018. godine u Područnoj školi Vir na otoku Viru. Prvi dio programa, lutkarska predstava u malom lutkarskom kazalištu, izveden je za 38 učenika. Programu su prisustvovala 3  odgojno- obrazovna djelatnika i ravnateljica škole.

Sadržaj predstave odnosi se na proces nastajanja lutkarske predstave. Učenike se kroz različite likove-lutke upoznaje s osnovnom kazališnom problematikom i kazališnim i lutkarskim pojmovima te s nekoliko glavnih tehnika lutaka - marionetom, bunraku, javajkom i ginjolom. Svaka lutka kroz malu audiciju za predstavu „Tri praščića“ priča priču o sebi tj. kako funkcionira i kako ju se animira. Predstava završava s pozivom djece na sudjelovanje u radionici tj. pripremi i izvedbi predstave „Tri praščića“.

Radionica je osmišljena da nakon predstave, koja je zapravo na neki način uvod u radionicu, učenici koji su dotad bili gledatelji postanu sudionici tj. stvaratelji predstave. Učenici su podijeljeni  u nekoliko radnih skupina, a svaka skupina je dobila određeni umjetnički i kreativni zadatak – organiziran je  tim za izradu lutaka i scenografije i tim za glumu i animaciju. Lutke su izrađene  prema unaprijed pripremljenom predlošku, a korišteni su  različiti materijali (boja, špaga, škare, ljepilo, tkanina...).

Nakon završene radionice učenici koji su vježbali tekst, animaciju i glumu koristeći scenografiju i lutke koje je izradio drugi tim, izvode predstavu.