Svečanosti prigodom proslave Europskih prijestolnica kulture

Svečanost proslave Guimarães-a kao Europske prijestolnice kulture 2012. godine održat će se 21. siječnja uz nazočnost predsjednika Europske komisije Joséa Manuela Barrosa i portugalskog predsjednika Anibala Cavaco Silve.

Guimarães (Portugal) i Maribor (Slovenija) ovogodišnje su europske prijestolnice kulture. Događanja će otvoriti poznata kazališna i multimedijska ostvarenja na otvorenom po cijelom gradu. Fokus godišnjeg programa bit će povijest grada kao i isticanje suvremenih i inovativnih tema iz kulture te se očekuje da će djelovati kao katalizator za socijalnu, ekonomsku i urbanu transformaciju Guimarãesa s ciljem profiliranja grada na međunarodnoj sceni.
 
U Mariboru će se svečanost otvaranja održati od 13. do 15. siječnja programom koji se sastoji od poznatih glazbenih, kazališnih i plesnih ostvarenja. Androulla Vassiliou, povjerenica EK za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade će sudjelovati u svečanosti podizanjem europske zastave želeći gradu puno uspjeha u svim budućim događanjima. Predsjednik Slovenije, Danilo Turk će otvoriti svečanost zajedno s gradonačelnikom Maribora Francom Kanglerom. Program Maribor 2012. kombinira tradicionalne i inovativne projekte u području kulture. Aktivnosti imaju za očekivanje potaknuti građane Maribora za sudjelovanje u kulturnom životu grada s posebnim ciljem uključivanja mlade publike.