Konferencija Ministara vezana za Kulturni program istočne suradnje održana u Tbilisiju (Gruzija)

Androulla Vassiliou, povjerenica Europske komisije za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade, sudjelovala je na prvoj Konferenciji Ministara vezanoj za Kulturni program istočne suradnje u Tbilisiju (Gruzija) od 27. do 28. lipnja. 

 
Konferencija, čiji je domaćin bila Vlada Gruzije, je uz prisustvo gruzijskog premijera Bidzina Ivanshvili, okupila ministre kulture iz cijele regije i Europske unije.
 
Događaj je bio prilika za raspravljanje o utjecajima Kulturnog programa istočne suradnje koji uključuje Europsku uniju, Armeniju, Azerbajdžan, Bjelorusiju, Gruziju, Moldaviju i Ukrajinu. Od 2011. godine ovaj Program je osigurao 9 mil. eura potpore za kulturne suradnje i 3 mil. eura za jačanje rada tijela javne vlasti.
 
Na konferenciji je naglašena nužnost reforme kulturnih politika kao i poboljšavanje međusobne suradnje ministara u cilju većeg doprinosa kulture rastu i stabilnosti regije. 
 
Povjerenica Vassiliou je istaknula prilike koje donosi novo razdoblje Kulturnog programa istočne suradnje koje započinje 2015. godine, kao i razdoblje novog programa Europske unije Kreativna Europa koji započinje u siječnju 2014. godine.  
 
Više o konferenciji na stranicama Europske komisije (http://ec.europa.eu/culture/news/20130628-conference-tbilisi_en.htm).