Androulla Vassiliou poziva na uklanjanje zida koji Rome dijeli od ostalog stanovništva u Košicama

Povjerenica Europske komisije za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade je oštro kritizirala vlast u Košicama (Slovačka) za izgradnju zida koji romsku zajednicu dijeli od ostalog stanovništva grada. U pismu Richardu Rašiju, gradonačelniku Košica, povjerenica navodi razočaranje vezano za podizanje zida u dijelu grada pod imenom Košice Zapad.
 
„Snažno vjerujem da izgradnja fizičke barijere predstavlja pukotinu u vrijednostima na kojima je izgrađena Europska unija uzimajući u obzir ljudsko dostojanstvo i prava uključujući i pripadnike manjina. Europska unija je oduvijek bila snažno predana borbi protiv bilo kojeg oblika rasizma i ksenofobije, a Europska komisija spremna na poduzimanje mjera u okviru svojih mogućnosti potvrđujući tako načelo nediskriminacije.“
 
U odgovoru gradonačelnika Košica, ovogodišnje prijestolnice kulture, navodi se da je zid ilegalno izgrađen te da i za njega predstavlja „neugodno iznenađenje“, ali i objašnjenje da je isti inicirala vlast predgrađa Košice Zapad odnosno prethodni gradonačelnik grada Rudolf Bauer.
 
Pismo povjerenice Vassiliou kao i odgovor možete naći ovdje.