Mediteranski gospodarski tjedan - Androulla Vassiliou u Marseilleu , Europskoj prijestolnici kulture 2013.

Androulla Vassiliou, europska povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade je 6. i 7. studenog prisustvovala sedmom po redu Mediteranskom gospodarskom tjednu na kojem se raspravljalo o važnosti kulture za gospodarski razvoj. 

Jedna od glavnih tema na događaju je bio pregled svih dobrobiti koje je titula Europske prijestolnice kulture 2013. donijela Marseilleu. Europska prijestolnica kulture je jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Europi. Prijestolnice se biraju na temelju kulturnog programa koji mora imati europsku dimenziju, uključivati publiku, biti privlačan na europskoj razini te se uklopiti u dugoročnu strategiju razvoja grada.

Androulla Vassiliou je 5. studenog novinarima iz 28 zemalja članica EU predstavila novi program Europske unije Kreativna Europa koji podupire kulturni i kreativni sektor. S proračunom od oko 1.5 milijardi eura za period od 2014. do 2020. godine, Kreativna Europa će očuvati i promovirati europsku kulturnu i jezičnu različitost te ujedno ojačati konkurentnost europskog kulturnog i kreativnog sektora. „Kreativna Europa će pomoći tisućama djelatnika kulturnog i audiovizualnog sektora da što više iskoriste mogućnosti koje im pruža jedinstveno digitalno tržište kako bi dospjeli do nove publike unutar i izvan granica Europe.“ izjavila je Povjerenica Vassillou. 

Više...