Objavljeni su dobitnici nagrade Europske unije za književnost

Na Frankurtskom sajmu knjiga objavljeni su dobitnici Nagrade Europske unije za književnost za 2012. godinu. Nagrada je to koja se dodjeljuje najboljim novim autorima i književnim nadama u Europskoj uniji. Dobitnici su: Anna Kim (Austrija), Laurence Plazenet (Francuska), Lada Žigo (Hrvatska), Viktor Kevin Barry (Irska), Emanuele Trevi (Italija), Giedra Radvilavičiūtė (Litva), Horváth (Mađarska), Gunstein Bakke (Norveška), Piotr Paziński (Poljska), Afonso Cruz (Portugal), Jana Beňová (Slovačka) and Sara Mannheimer (Švedska). Svaki dobitnik (više o njima u nastavku) osim nagrade u iznosu od 5 000 eura, što je još važnije, dobiva i prvenstvo pri finaciranju prijevoda knjige na druge jezike iz programa EU-a za kulturu.
 
„Moje najsrdačnije čestitke svim ovogodišnjim dobitnicima. Nadamo se da će ova nagrada povećati njihovu vidljivost i pridonijeti njihovoj slavi, kako u njihovim domovinama tako i izvan njih. Omogućiti književnosti da prijeđe granice nije korisno samo za autore i izdavače, koji žele doprijeti do novih tržišta, odlično je i za čitatelje, koji na taj način imaju veći izbor i priliku za susret s djelima s kojim se inače nikada ne bi susreli. Zahvaljujući našem novom programu Kreativna Europa u budućnosti ćemo moći pružati još veću podršku piscima i kulturnoj raznolikosti“ rekla je Androulla Vassiliou, europska povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade.
 
Nagrada Europske unije za književnost obuhvaća 37 zemalja uključenih u program EU-a za kulturu (27 država članica EU-a te Albanija, Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Island, Lithenštajn, Norveška, Srbija, Turska). Svake godine nacionalni ocjenjivački žiriji u trećini zemalja predlažu dobitnike, tako da su u razdoblju od tri godine sve zemlje zastupljene u programu. Od pokretanja nagrade 2009. iz programa EU-a za kulturu osigurala su se sredstva za prijevod knjiga na različite jezike za 32 dobitnika. EU je do danas financirao više od sto prijevoda na 19 jezika. Dobitnici su, osim toga, vidljiviji na Frankfurtskom i Londonskom sajmu knjiga te na Festivalu Passaporta u Bruxellesu. Ovogodišnjim dobitnicima nagrade će se svečano uručiti 22. studenoga u Bruxellesu, u nazočnosti povjerenice Vassilou i vodećih osoba iz svijeta književnosti, kulture i politike. Nagradu dodjeljuju Europska komisija, Europski savez knjižara, Europsko vijeće književnika i Europska udruga nakladnika.
 
Više...