Dani europske baštine: slobodan pristup povijesnim lokalitetima u više od 50 zemalja

Pokrenuti još 1985. godine, Dani europske baštine se od 1999. godine organiziraju kao zajednička inicijativa Europske komisije i Vijeća Europe.

Kulturni događaji organizirani tijekom jednog mjeseca predstavljaju lokalnu tradiciju i umijeća, arhitekturu i umjetnost te ujedno nastoje unaprijediti obostrano razumijevanje među građanima Europe.

Milijuni ljudi imaju priliku uživati u slobodnom pristupu tisućama povijesnih i kulturnih lokacija koje su inače rijetko otvorene za javnost. Lokaliteti su smješteni u 50 različitih zemalja i dostupni su za razgledavanje kroz mjesec rujan.

Dani europske baštine su službeno započeli 30. kolovoza 2013. godine u gradu Yerevan u Armeniji, a isti je dan pokrenuta i interaktivna web stranica koja pruža detalje o lokalitetima koji su dostupni javnosti te informacije o posebnim događajima koji se organiziraju u svakoj zemlji pojedinačno. Kao i svake godine, Dani europske baštine nude bogat i raznolik raspon impresivnih lokaliteta i događaja koji posjetiteljima omogućuju doživljaj povrataka u povijest.

U organizaciji Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture ovogodišnji Dani europske baštine u Hrvatskoj obilježavaju se od 20. rujna do 5. listopada 2013. godine. Obilježavanje započinje u Sisku 20. rujna 2013. programom „Dani industrijske baštine grada Siska“,  no raznovrsnim i zanimljivim programima obilježit će se diljem Hrvatske i to u sljedećim gradovima: Krapje, Velika Gorica, Pula, Općina Sveti Filip i Jakov, Krapina, Požega, Trogir, Imotski, Varaždin, Osijek, Karlovac, Vukovar, Bjelovar, Dubrovnik, Nova Gradiška, Gospić, Senj, Otočac, Split, Ščitarjevo i Zagreb. Više o programu događanja u Hrvatskoj na stranicama Ministarstva kulture.

Više o događajima diljem Europe na stranicama Europske komisije