Priča o neobičnom prijateljstvu u Okučanima i Pinkleci u Lipiku (9. ožujka 2015.)

Ernest i Celestine u dječjem vrtiću Bljesak

     U Dječjem vrtiću Bljesak u Okučanima, Ruksak (pun) kulture 9. ožujka 2015. godine okupio je tridesetak vrtićke djece i dvadesetak predškolaca iz Okučana, Gornjih Bogićevaca i Stare Gradiške, kako bi sudjelovali na filmsko – edukativnoj radionici udruge Djeca susreću umjetnost. Program je započeo francusko – belgijskim animiranim filmom Ernest et Célestine (Ernest i Celestine), koji je nastao temelju književnog predloška, serije istoimenih knjiga za djecu autorice i ilustratorice Gabrielle Vincent.
     Ernest et Célestine priča je o neobičnom prijateljstvu Ernesta, medvjeda uličnog glazbenika i Celestine, boemske mišice s poukom prevladavanja predrasuda i straha od drugačijeg. Ovaj animirani film je izrađen u neobičnoj tehnici vodenih boja i, osim nominacije za Oskara za Najbolji animirani film 2013. godine, osvojio je brojne nagrade i priznanja poput nagrade SACD na Cannes Film Festivalu 2012. godine, nagrade za najbolji međunarodni film u Cinekid 2011., nagrade César za najbolji animirani film 2013., nagrade publike 2012. na Dubai International Film Festival 2012. godine te velike nagrade na Animafestu u Zagrebu 2013. godine. Nakon odgledanom animiranog filma, udruga Djeca susreću umjetnosti održala je dvije filmske radionice.

     Radionicu izrade optičkih igračaka za mlađe polaznike vrtića održala je Petra Vukelić, dok je Ljiljana Studeni predškolcima održala radionicu analize odgledanog filma. Programu su se vrlo rado odazvale i prisustvovale odgajateljice Ranka Starivlah, Maja Senić, Barbara Marjanović, Blanka Adam, Nataša Bojić i ravnateljica Vera Trobić. 

Pinklec na rame do Lipika
 
     Ruksak (pun) kulture je 9. ožujka 2015. još jednom doveo umjetničko-edukativni program u Požeško-slavonsku županiju. Ovoga puta odredište je bio Lipik i Dječji vrtić Kockica. Za djecu Kockice izvedena je predstava A tko si ti? glumačke družine Pinklec iz Čakovca. U predstavi koja se bavi problemom potrage za identitetom koja često muči mlade glume Davor Dokleja, Karolina Horvat i Mario Jakšić, dok se za tehniku brinuo Mario Zelenbaba. Nakon predstave održana je i radionica.
     Uz ravnateljicu Tatjanu Benković na programu su sudjelovale i odgajateljice Aleksandra Haramija, Magdalena Dabić, Dubravka Kelemen i Tanja Lneniček. 


Dječji vrtić Bljesak u Okučanima:








































Dječji vrtić Kockica u Lipiku: