Opera Ljekarnik>/i> u Loparu (18. ožujka 2015.)

    Na otoku Rabu, u Područnoj školi Lopar u Primorsko-goranskoj županiji, umjetničko – edukativni program Ruksak (pun) kulture okupio je osamdeset učenika Osnovne škole Ivana Rabljanina iz Raba koji su sudjelovali na glazbenoj radionici. Učenici od 1. – 4. razreda iz Područnih škola Kampor i Supetarska Draga u auli škole prisustvovali su izvedbi Haydnove komične jednočinke u izvedbi Umjetničke organizacije Croarija. Joseph Haydn napisao je operu Ljekarnik 1768. kao tročinsku operu, a dr. Robert Hirschfeld ju je preradio u jednočinku, dok je za komični predložak zaslužan talijanski pisac Carlo Goldoni.

     Osamdesetih godina prošlog stoljeća Mladen Raukar preveo je operu na hrvatski jezik, a izvedbu UO Croarije režirao je Marko Juraga 2012. godine. Radnja ove komične opere, koja je oduševila male Rabljane, odvija se u ljekarni čiji je bogati vlasnik Sempronio potpuno nezainteresiran za svoj posao zbog čega uzima asistenta Mengonea. U Sempronijevu štićenicu Girllettu preko ušiju je zaljubljen Mengone, ali i bogati mladić Volpino, koji je čuo za Girllettinu ljepotu. Cijela radnja obiluje tipičnim goldonijeviskim komičnim elementima, stoga je i rasplet u Goldonijevom stilu gdje osobine poput pohlepe, taštine, neodlučnosti bivaju ismijane što čini ovo djelo zabavnim i poučnim, a ipak glazbeno neizmjerno lijepim. Pjevačke uloge podijelili su Tihana Havelka kao Girrletta, Henrik Šimunković kao Sempronio, Božimir Lovrić kao Mengone i Goranka Tuhtan kao Volpino, koje je pratila Darjana Blaće – Šojat na klaviru.
     Uz učenike, operu su pratile i učiteljice Tanja Plješa, Zdravko Đulabić, Doris Škapul iz PŠ Supetarska Draga i učiteljice Tatjana Pećarina, Tatjana Pičuljan, Nada Pičuljan i Marijana Bravarić iz PŠ Lopar, dok su iz matične škole bile prisutne knjižničarka Mona Othman i profesorica glazbenog Lući Vrtodušić.

    Nakon izvedbe, dirigentica Darjana Blaće – Šojat održala je učenicima radionicu zajedničkog muziciranja jednostavnih melodija iz opere pod nazivom Radost pjevanja.
 
Kako su naš program doživjeli u Loparu, na otoku Rabu pogledajte ovdje.