Srednjoškolci u Prelogu čitali von Horvatha i izrađivali 3D scenografiju na temu Kralja Sunca (27. studenoga 2015.)

     Ruksak (pun) kulture gostovao je u Prelogu s dva umjetnička programa, književnim programom udruge Blaberon pod nazivom Hrabrost knjige i programom Pozivnica Muzeja za umjetnost i obrt.

    Na programu Hrabrost knjige sudjelovala su 22 učenika Srednje škole Prelog koji su pročitali roman Mladež bez Boga, koji su s pitanjima o romanu dobili na čitanje dva tjedna prije početka radionice. Roman je napisao pisac Ödön von Horváth 1937. godine, a s obzirom na to da roman otvora teme socijalne nesigurnosti, nezaposlenosti, pitanja migracijske krize, političkih propagandi te urušavanja obrazovnog sustava, njegova je analiza i danas aktualna. Voditeljica radionice Ivana Perica u analizi se usredotočila na participativno učenje, promicanje tolerancije, suzbijanje ksenofobije i rodne diskriminacije, a problematizirao se niz društveno-političkih tema.

     Metode rada u radionici uključivale su zajedničko čitanje, diskusiju i analizu. Plenumskom raspravom i radom u grupi cilj radionice bio je potaknuti kritičko razmišljanje te razviti sposobnost samostalnog otkrivanja, zaključivanja i raspravljanja. 
     U isto je vrijeme održan program Muzeja za umjetnost i obrt pod nazivom Pozornica jednog kraljevstva. Program je vezan uz izložbu Arhitektura i performans: grafike iz kabineta Luja XIV. u fundusu MUO koja se održava u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, od 2. listopada 2015. do 3. siječnja 2016. Atraktivan sadržaj izložbe prati raskošni barokni duh Francuske, u vrijeme intrigantne vladavine Kralja Sunca. Francuske grafike prikazuju raskošne dvorce i palače s njihovim tlocrtima i unutrašnjom dekoracijom te parkove i čarobne svečanosti Luja XIV. Nakon teorijskog izlaganja uz prezentaciju, sudionici su u vlastitoj interpretaciji, unaprijed zadanu grafiku s izložbe, pretočili u 3D scenografiju. Glavno oruđe bio im je crni tuš i metalno pero kojima su učenici na bijeli karton raznovrsnih dimenzija i oblika, nacrtali zadani dio grafike. Pri komponiranju nacrtanih dijelova u završnoj fazi radionice pomogli su im voditeljice radionice. Program Muzeja za umjetnost i obrt pod nazivom Pozornica jednog kraljevstva vodile su Maja Marović (muzejska pedagoginja vježbenica) i Irena Ravlić (kustosica vježbenica).

     U programima je sudjelovalo 59 učenika gimnazije te knjižničarka Nataša Sakač, profesorice hrvatskog jezika Željka Ivančok Varga i Jelena Bartolić, profesorica likovne umjetnosti Kristina Jančec te ravnatelj Tomislav Gregur.