Usvajanje odobreno u Loboru (13. svibnja 2015.)

    U sklopu programa Ruksak (pun) kulture u Franje Horvata Kiša u Loboru, u Krapinsko-zagorskoj županiji, za 74 učenika od 5. do 8. razreda prikazan je francusko-belgijski film Usvajanje odobreno redatelja Laurentea Boileau Junga.

     Film je inspiriran ratom u Koreji, koji je za sobom ostavio više stotina tisuća mališana o kojima se nije imao tko brinuti. Kad je farmer Hari Holt usvojio jedno od napuštene djece, počelo je masovno usvajanje malih Koreanaca širom svijeta. Jedan od njih je i autor filma.
     Koristeći nesvakidašnju kombinaciju animiranog i dokumentarnog materijala, autor nas uvodi u naizgled jednostavnu priču o svom odrastanju. Pored dokumentarnih snimki o svom povratku u Koreju nakon 40 godina, on prikazuje dokumentarne snimke i slike iz perioda odrastanja u Norveškoj.
     Nakon projekcije održana radionica analize filma koju je vodila Ivana Gusak Bilić. Projekciju filma i radionicu, kao i sve popratne materijale za učenike i nastavnike, pripremila je udruga Djeca susreću umjetnost u sklopu svoga programa Sedmi kontinent.
     
     Na programu su sudjelovale učiteljice Renata Mojčec, Barbara Pečarić i Snježana Radišković i učitelji Ivan Puček i Tomislav Depikolozvane.