Ruksak (pun) kulture u Otoku predstavio dva umjetnička programa (16. listopada 2015.)

     Ruksak (pun)kulture posjetio je mjesto Otok u Splitsko-dalmatinskoj županiji s dva umjetnička programa. Umjetnička organizacija Pierre Vally Teatar iz Zagreba izvela je lutkarsku predstavu Rodino pismo Žapcu u Dječjem vrtiću Žabica, a u isto je vrijeme u Osnovnoj školi Kamešnica održan program Knjige u cipelama, Knjige u centru koju su predstavili književnici Ana Đokić i Zoran Pongrašić.

     Lutkarska predstava Rodino pismo Žapcu govori o rađanju prijateljstva između gospođice Rode i maloga gospodina Žapca te tako pokušava najmlađima uz njihovo aktivno sudjelovanje, verbalizirati važnost prijateljstva i približiti svijet u kojem žive. 
     Predstavu su izveli Lucija Barišić, Davor Kovač i Jadran Grubišić koji su nakon lutkarske predstave održali radionicu pod nazivom Teatar predmeta – moja najdraža igračka. Cilj radionice i smisao „putovanja“ kroz teatar predmeta, kako ističu voditelji radionica, je poticanje mašte i poziv na suigru.
     Predstavi su prisustvovale odgajateljice Meri Vuleta, Anka Konđa, Mara Laco i ravnateljica vrtića Ankica Vugdelija, a u programu je sudjelovalo 76 djece.   
     
     Knjige u cipelama program je gostovanja pisaca u osnovnim i srednjim školama. Ovisno o dobi i broju djece i mladih, organizirani su književni programi koji se sastoje od predstavljanja pisaca djeci, predstavljanja recentnih književnih djela i razgovora djece s autorima. U Osnovnoj školi Kamešnica Ana Đokić i Zoran Pongrašić govorili su o svom odnosu prema bajci, a kako poznate bajke zvuče na pongrašićevski način čuli su učenici od samog pisca, kao i o princezi od 150 kila i princu visokom 150 centimetara ili koliko treba vremena treba da se napiše roman od 300 stranica. Nakon čitanja održana je radionica kreativnog pisanja.

     Školi su darovani primjerci knjiga, a predstavljanju programa nazočili su knjižničarka Jelena Pleština i profesorica matematike Ivana Čerina.