Putujuća retrospektiva Vojina Bakića u Srednjoj školi Valpovo (10. prosinca 2015.)

   Program Putujuća retrospektiva Vojina Bakića u sklopu Ruksaka (punog) kulture doputovao je u Valpovo. Za valpovačke srednjoškolce Ana Martina Bakić, profesorica na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, osmislila je i organizirala predstavljanje izabranih djela Vojina Bakića koja jasno prezentiraju proces nastanka i razvoja oblika od čiste figuracije do potpune apstrakcije.

    Nakon otvaranje izlože, kako je to i uobičajeno, srednjoškolci su imali stručno vodstvo. Analizom primjera dobili su informacije o ključnim pojmovima skulpture (masa, ploha, prostor, površina) te o procesima nastanka pojedinih djela iz autorovog opusa (redukcija, geometrizacija, zrcaljenje, umnažanje, apstrahiranje). Slijedilo je predavanje i prezentacija o cjelokupnom umjetničkom djelovanju Vojina Bakića.
     U drugom dijelu programa učenici su sudjelovali u radionici u kojoj se  istraživao proces nastanka skulptura malog mjerila u formi nakita, koje je sam autor ponekad izrađivao (npr. Kolajna Goranovog proljeća). Učenici su istraživali i karakteristike materijala od kojeg su izrađivali nakit kao i rukovanje alatima za njihov način primjene.

     Nakon što su iskazali svoj umjetnički potencijal u oblikovanju nakita, slijedila je još jedna izložba, ovaj put njihova.
     Obje su izložbe mogli pogledati i drugi učenici i djelatnici  škole. Na radionici je sudjelovalo 23 učenika i profesorica povijesti umjetnosti Marija Jelkić.