Drveni brodovi i Čarobnjak u Veloj Luci (22. rujna 2015.)

     Ruksak (pun) kulture gostovao je u Veloj Luci na otoku Korčuli, gdje su učenici od 1. do 3. razreda prisustvovali programu Udruge Arteinsula. Program je započeo čitanjem slikovnice Marino, čija je autorica akademska slikarica Manuela Vladić-Maštruko ispričala priču o životu jednog broda. Marino je ime brodića koji je izgrađen po uzoru na stari ribarski brod i koji poput živog bića pripovijeda svoju priču od postanka do zrelosti. Slikovnica je obogaćena poučnim pomorskim pojmovnikom koji su djeca nakon prezentacije slikovnice usvojila na radionici na kojoj su izrađivala brodiće od drveta te ih bojala akrilnim bojama.

     Istovremeno se u prizemlju škole održala predstava Čarobnjak Tigar teatra, nakon čega je održana i radionica. Izvedena je predstava Čarobnjak prema tekstu Igora Rajkija, nastala u produkciji Tigar teatra, a u suradnji s Međunarodnim centrom za usluge u kulturi – MCUK (Travno). Tekst Igora Rajkija Čarobnjak žanrovski je podnaslovljen kao igra za djecu, a to je priča o dječaku Natku, glazbenom kompozitoru. Natkovo muziciranje nailazi na otpor odraslih koji nisu u stanju razumjeti kako svi zvukovi imaju mogućnost postati skladna melodija. Čarobnjak je predstava koja nas upućuje u to da svijet slušamo otvorenih ušiju.

     Programu su prisustvovali učitelji Dinko Radić, Fani Žuvela, Gojko Tabain, Mirjana Žuvela, Mirjana Žanetić i Zdenko Miletić.