Dva umjetnička programa u Orehovici (3. prosinca 2015.)

     Ruksak (pun) kulture gostovao je u Osnovnoj školi Orehovica s dva umjetnička programa, predstavom Teatra Poco Loco Djed i najveća repa u svemiru i edukativno-znanstvenom radionicom Glagoljicom ti pišem… čitam priču.

     Za 97 učenika nižih razreda Osnovne škole Orehovica i 17 učenika Područne škole Podbrest prikazana je predstava Djed i najveća repa u svemiru u produkciji Teatra Poco Loco. Predstava je nastala prema predlošku priče Djed i najveća repa u svemiru Adama Petera Maguirea iz zbirke Bajke za bolje sutra. Riječ je o inačici stare ruske narodne priče Djed i repa, dobro poznate i malima i velikima. Progovarajući o mukotrpnim pokušajima djedice da iz zemlje izvadi vrijedan plod, priča zapravo govori o radu, ljubavi i strpljenju koje je potrebno uložiti u zemlju (i u naš planet Zemlju), jer nam ona daje hranu i život. Cilj je predstave naučiti djecu da svi ljudi trebaju biti pažljivi prema prirodi kako bi živjeli zdravi i sretni.
     Uz predstavu održana je i radionica u kojoj je sudjelovalo 17 učenika Područne škole Podbrest. Na radionici bile su i voditeljica Područne škole Senija Zadravec te učiteljice Emina Mlinarić i Maja Slaviček.

     U isto je vrijeme održana edukativno-znanstvena radionica Glagoljicom ti pišem… čitam priču pod vodstvom dr. sc. Ivana Botice sa Staroslavenskoga instituta i mag. prim. educ. Dubravke Koren. Uz njihovu pomoć, kroz učenje i igru, učenici petog razreda savladali su pisanje i čitanje glagoljice.