Arheološki susreti u Hrvatskoj Kostajnici (2. studenoga 2015.)

    Ruksak (pun) kulture posjetio je Osnovnu školu Davorina Trstenjaka u Hrvatskoj Kostajnici, gdje je stigao s programom Arheološkog muzeja iz Zagreba pod nazivom Arheološki susreti -  Egiptologija čiji je program vodila muzejska pedagoginja Zorica Babić.

     Na programu je sudjelovalo 28 učenika petih razreda koji su imali jedinstvenu priliku upoznati se s egipatskom kulturom. Program je započeo kratkom prezentacijom o cjelovitom postavu Arheološkog muzeja u Zagrebu, nakon čega su posebno izloženi kultura i povijest starih Egipćana čiji se bogati fundus nalazi u Arheološkom muzeju u Zagrebu.  
     Fundus egipatske zbirke broji više od 2100 predmeta i uglavnom je prikupljen u 19. stoljeću. Iako su se ljudi i ranije bavili izučavanjem starog Egipta, obično se smatra da je egiptologija kao znanstvena disciplina počela postojati od 1822. godine kada je Jean-François Champollion (1790. - 1832.) uspio proniknuti u sustav staroegipatskog pisma.
     Djeca su imala priliku saznati kako je egiptologija u posljednja dva desetljeća ojačana ne samo novim otkrićima nego i egzaktnim metodama poput DNK testiranja koja pomažu pri identifikaciji mumija. Posebna pozornost posvećena je Zagrebačkoj mumiji, pristigloj iz Egipta koja je nedavno temeljito restaurirana, a koja je bila ovijena razrezanim trakama Zagrebačke lanene knjige, najdužeg sačuvanog teksta etruščanskog jezika.
     Nakon predavanja započela je radionica na kojoj su djeca učila pisati hijeroglifsko pismo.

     U realizaciji programa sudjelovale su učiteljica engleskog jezika Valentina Bertina, učiteljica hrvatskog jezika Romana Atlija te pedagoginja Lidija Škorić-Golić i ravnateljica Medina Omerović.