Ruksak (pun) kulture u dječjim vrtićima u Jelsi, otok Hvar (16. rujna 2015.)

     Ruksak (pun) kulture na otoku Hvaru, u Jelsi izveo je edukativno-umjetnički program u dva dječja vrtića. Za polaznike Dječjeg vrtića Jelsa održana je projekcija filma Crveni Balon (Le ballon rouge), dobitnika Zlatne palme u Cannesu 1956. i Oscara za scenarij 1957. godine. Projekciju filma održala je udruga Sedmi Kontinent, u sklopu programa Djeca susreću umjetnost.

     Film govori o dječaku koji na ulici jedne pariške četvrti pronađe crveni balon i prati ga u različitim životnim situacijama, od veselih i šaljivih do tužnih i ozbiljnih. Nakon projekcije učenici su sudjelovali u radionici izrade optičkih igračaka i sami izradili Zoitrop i flipbook). Radionicu je vodio Igor Bezinović.

     Dok su djeca DV Jelsa gledala film i izrađivala optičke igračke, njihovi vršnjaci iz Područnog vrtića Svirče uživali su u predstavi umjetničke organizacije Pierre Vally Teatar, Rodino pismo žapcu. U predstavi su sudjelovali Jadran Grubišić, Davor Kovač i Lucija Barišić. Nakon lutkarske predstave uslijedila je radionica pod nazivom Teatar predmeta – moja najdraža igračka. Djeca su kroz igru sa stvarima koje ih okružuju poput bilježnica, plahti i raznih drugih predmeta, pokušala otvoriti svoju maštu. Cilj je radionice i smisao „putovanja“ kroz teatar predmeta, kako ističu voditelji radionica, poticanje mašte i poziv na suigru.

     U DV Jelsa na programu su bili ravnateljica Ivana Gurdulić, pedagoginja Ivana Erceg te odgajateljice Petra Serjanović i Vlasta Tadić. U PV Svirče na programu su sudjelovale ravnateljica Slavica Vidošević, pripravnica Jelena Buljubašić te Tonka Huljić iz DV Vrboska.