Ponosni baštinici iz Završja Podbelskog - 19. siječnja 2015.

  Ruksak (pun) kulture u Završju Podbelskom u Varaždinskoj županiji izveo je 19. siječnja 2015. godine radionički program Ponosni baštinici Hrvatskog restauratorskog zavoda za učenike Osnovne škole Završje Podbelsko, koja je područna škola Osnovne škole Podrute iz Podruta pokraj Novog Marofa.
   
     U programu Ponosni baštinici Hrvatskog restauratorskog zavoda sudjelovalo je 28 učenika petih i šestih razreda. Djelatnici Restauratorskog zavoda u kratkoj su powerpoint prezentaciji objasnili učenicima čime se bavi Zavod, upoznali ih s pojmom baština i kako ju čuvati. Učenici su dobili informacije o crkvama iz njihove okolice jer je tema radionice bila „oltari“, naučili su kako razlikovati svece, upoznali su se s arhitekturom portala, vrstama drveta od kojih se skulpture na oltarima rade. Kao primjer uzeli su jednu lokalnu crkvu te analizirali njezine djelove. Učenici su bili podijeljeni u skupine i dobili su slike svetaca i kartone koji predstavljaju različite crkvene oltare, po uzoru na one iz svoje okolice, a  zadatak im je bio izabrati svojeg sveca zaštitnika, obojati ga, urediti oltar na kartonu te „urediti“ (restaurirati) njihovu (zamišljenu) crkvu pod zaštitom odabranog sveca.

     Na radionici su sudjelovale učiteljice Mateja Plantar Peček, Kristina Meštrić, učiteljica likovnog odgoja Gabrijela Vragović i pedagoginja Marijana Dugandžić Cvetko.