Čarobnjak u Budinščini (19. studenoga 2015.)

     Ruksak (pun) kulture gostovao je u predškolskoj odgojnoj skupini Bubamarac u Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Budinščini gdje su u programima sudjelovala 102 školarca i 30 polaznika vrtića.

     Osnovnoškolcima je prikazana predstava Čarobnjak Tigar teatra, nakon koje je održana radionica za osmi razred, dok je za vrtićki uzrast održan program Ples za sve Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku.

     U prizemlju škole izvedena je predstava Čarobnjak Tigar teatra prema tekstu Igora Rajkija, a nastala u produkciji Tigar teatra i Međunarodnog centra za usluge u kulturi – MCUK (Travno). Čarobnjak je žanrovski podnaslovljen kao igra za djecu, a u središtu je radnje dječak Natko, glazbeni kompozitor koji se susreće s nerazumijevanjem odraslih jer ne prepoznaju njegov kreativni svijet zvukova koje proizvodi i koji postaju, za Natka,  skladna melodija. Čarobnjak je predstava koja nas upućuje u to da svijet slušamo otvorenih ušiju i da imamo razumijevanja prema svemu što proizlazi iz kreativnosti i dječje mašte. Predstavu su izveli Dunja Fajdić, Leo Vukelić i Petar Atanasoski.

     Za odgojnu skupinu Bubamarac koja je ustrojstvena jedinica predškolskog odgoja i naobrazbe pri Osnovnoj školi Vladimira Nazora održana je radionica plesnog kreativnog izražavanja pod nazivom Ples za sve. Program Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka Ples za sve osmislila je i provela glumica i plesačica Aleksandra Colnarić. Plesna radionica, koja kao konačni cilj postavlja razvijanje ljubavi prema umjetnosti i kazalištu održana je u knjižnici škole. Plesni sat za 30 vrtićaraca započeo je zagrijavanjem i rastezanjem, a uz pomoć plesnih tehnika Aleksandra Colnarić je pokazala na koji način tijelo može biti instrument izražavanja, stvaranja i komuniciranja. Tijekom 70 minuta djeca su kroz razne plesne igre usvojila tehnike koje razvijaju motoričke sposobnosti, pravilnu upotrebu disanja i opuštanja tijela. Ples za sve program je koji potiče kreativno kretanje i razvija motoričke sposobnosti.

     U programima Ruksaka (punog) kulture sudjelovali su nastavnici hrvatskog jezika Biserka Pučak, glazbene kulture Ivan Povijač, likovne kulture Mirela Duktaj, engleskog jezika Margareta Pavelić, matematike Vera Kušen, vjeronauka Danica Grčec, tehničke kulture i fizike Željko Zozoli, matematike Željka Vajdić, pedagoginja Gordana Simeunović, odgajateljice Andreja Klemen i Adrijana Sivec Pavlović te ravnateljica Marija Zozoli.