Crno-bijeli svijet i dvije predstave u Pleternici (11. studenoga 2015.)

     Ruksak (pun) kulture je u Požeško-slavonskoj županiji, u gradu Pleternica održao program Kinematografa Osijek, Crno-bijeli svijet za učenike Osnovne škole fra Kaje Adžića. U sklopu tog programa učenici su u uvodnom izlaganju o filmu dobili osnovne informacije o sedmoj umjetnosti i o tome kako se snimaju filmovi. Nakon toga su se međusobno dogovorili o scenariju filma koji će snimati na radionici. Unatoč nastojanjima voditeljica radionice Maje Balaš i Marine Šarac da tematika bude usmjerena ka toleranciji, učenici su odlučili da će snimiti horor.

     Dok je 20 učenika sudionika radionice snimalo scene za horor-film, 86 učenika razredne nastave u Gradskoj je knjižnici gledalo film Tajne Kelsa. Ista je projekcija ponovljena za 91 učenika razredne nastave druge smjene kao i za 20 učenika koji su sudjelovali na radionici. Nakon projekcije filma, učenici koji su sudjelovali u radionici dobili su diplome, a održana je i projekcija filma kojega su snimili.
     Na radionici snimanja filma sudjelovale su pedagoginja Renata Matičević i knjižničarka Ivana Strapač.

     U isto je vrijeme Teatar Poco Loco u sklopu programa Ruksak (pun) kulture gostovao u Dječjem vrrtiću Tratinčica u Pleternici s programom Priča mi se priča koja objedinjuje pripovijedanje, glazbenu izedbu i prikazivanje ilustracija na grafoskopu. Izvedena je predstava Tri praščića uz glazbenu pratnju izvođača Dunje Fajdić, Maje Katić, Franje Stojakovića, Lane Juranić i Zrinke Kušević.