Haydnov Ljekarnik u Podravini (19. ožujka 2015.)

     Ruksak (pun) kulture, umjetničko – edukativni program, okupio je sve učenike Osnovne škole Vladimira Nazora i Područne škole Miljevci u Domu kulture u Novoj Bukovici. Programu je prisustvovalo 120 učenika, a Haydnovu operu izvela je Umjetnička organizacija Croarija.

     Komična operna jednočinka Josepha Haydna Ljekarnik iz 1768. godine, koju je na hrvatski jezik osamdeseti godina prošloga stoljeća preveo Mladen Raukar, govori o bogatom vlasniku ljekarne Semproniu u čiju štićenicu Girllettu su zaljubljeni njegov asistent Mengone i bogati mladić Volpino. Komični predložak za Haydnovog Ljekarnika napisao je Carlo Goldoni, poznati talijanski komediograf, čiji se potpis vidi u tipičnom raspletu radnje u kojem su ismijane osobine pohlepe, taštine i neodlučnosti bivaju, ali i u sretnom završetku što ovo djelo čini zabavnim, poučnim i glazbeno neizmjerno lijepim.
     Pred oduševljenim učenicima, pjevali su Tihana Havelka kao Girrletta, Henrik Šimunković kao Sempronio, Božimir Lovrić kao Mengone i Goranka Tuhtan kao Volpino, uz klavirsku pratnju Darjane Blaće – Šojat.
     Komičnoj operi u programu Ruksak (pun) kulture prisustvovale su nastavnice iz PŠ Miljevci, Marina Kordi i Jasminka Stošić, pedagog Darko Samardžić i knjižničarka Eva Turza Mitrović.

     Nakon izvedbe za učenike trećih, četvrtih i petih razreda Ruksak (pun) kulture pripremio je i glazbenu radionicu pod nazivom Radost pjevanja. Radionicu je vodila dirigentica Darjana Blaće – Šojat uz asistenciju Henrika Šimunkovića i Tihane Havelke. Na radionici su uz učenike prisustvovale i učiteljice Kristina Pintarić, Marija Vencl i Martina Grundler Hrala.
 
     Kako su naš program doživjeli u Osnovno školi u Novoj Bukovici pogledajte ovdje.