Lutkofor Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke u Tužnom (16. listopada 2015.)

     Ruksak (pun) kulture posjetio je mjesto Tužno i Osnovnu školu Tužno u Varaždinskoj županiji s programom Lutkofor Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke.

    Projekt Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke osmišljen je za niže razrede osnovne škole, a u sebi objedinjuje umjetnički lutkarski program: lutkarsku predstavu te edukativno – interaktivni dio koji podrazumijeva kazališno-lutkarsku radionicu s učenicima.
     Cilj projekta je djeci približiti lutkarsku umjetnost tako da ih se izravno i kroz kazališni izričaj pouči o procesima nastajanja lutkarske predstave te da kroz vlastiti rad kreiraju vlastitu predstavu. Projekt je usklađen s ciljevima i postignućima Nacionalnoga okvirnog kurikuluma te je implementacija programa moguća u jezično–komunikacijsko, društveno–humanističko i umjetničko nastavno područje. 
     U prvom dijelu programa izvedena je lutkarska predstava. Sadržaj predstave odnosio se na proces nastajanja lutkarske predstave. Učenici osnovne škole Tužno i područne škola Črešnjevo, kroz likove inspicijenta, redatelja, teksta, tehnologa lutke i glumaca – lutkara upoznali su se s osnovnom kazališnom problematikom i kazališnim i lutkarskim pojmovima te s nekoliko glavnih tehnika lutkarstva – marionetom, bunraku, javajkom i ginjolom. Svaka je lutka kroz malu audiciju za predstavu Tri praščića ispričala o sebi ono najvažnije tj. kako funkcionira i kako se animira. Predstava završava s pozivom djece na sudjelovanje u radionici tj. pripremi i izvedbi predstave Tri praščića.
     Radionica je osmišljena tako da nakon predstave djeca koja su bila gledatelji postaju sudionici tj. stvaratelji predstave. Podijeljeni su u nekoliko radnih skupina gdje svaki tim dobiva određeni umjetnički i kreativni zadatak (tim za izradu lutaka i animaciju, tim za izradu scenografije, tim za odabir glazbe, tim za izradu plakata te organizaciju publike, tim za svjetlosne efekte i novinarski tim). Na kraju radionice prikazana je osmišljena kazališna predstava Tri praščića, a kroz navedeni rad djeca su bila upoznata sa specifičnostima javnog nastupa i razvijanja suradničkog odnosa s ostalim timovima. 
     
     Predstavu je pratilo ukupno 90 učenika OŠ Tužno i područne škole Črešnjevo, a radionicu kreiranja nove predstave je pohađalo 32 djece četvrtog razreda. Nakon završene radionice, prikazana je predstava pred 50 učenika od 1. do 4. razreda.
     U programu su sudjelovali učitelji Branko Hosni, Marina Dunat, Vlatka Dombaj, Renata Fotak i Martina Herceg.
Program Lutkofora realizirali su Goran Zelić i Andrea Špindel, glumci, Damir Ševček, Serđo Dlačić i Jadranka Lacković – voditelji radionice i Božena Delaš i Zlatko Vicić, zaduženi za tehničku podršku predstavi.