Rodino pismo žapcu u Hrvatskoj Dubici (5. svibnja 2015.)

     U novoj sezoni kulturno-edukativnog programa Ruksak (pun) kulture, odabrane su nove 82 obrazovne ustanove, dječji vrtiće i škole u kojima će se odvijeti novi programi Ruksaka.

     Prva odabrana škola je Osnovna škola Ivo Kozarčanin u Hrvatskoj Dubici u koju je, učenicima razredne nastave, Ruksak (pun) kulture doveo predstavu Rodino pismo žapcu umjetničke organizacije Teatar Pierre Vally. Predstava govori o suživotu biljaka i životinja u jednoj bari te o glavnom protagonistu, gospodinu Žapcu, koji je veliki galamdžija pa svojom dernjavom ometa druge, posebno gospođicu Rodu, koja se bavi ozbiljnim pjevanjem.
     Predstava na duhovit način djeci prenosi vrlo važne vrijednosti poput kompromisa, tolerancije i razumijevanja. U predstavi sudjeluju glumci Davor Kovač i Lucija Barišić, dok se za tehničku ispravnost brinula Marina Bažulić

     Nakon predstave, učenici 3. i 4. razreda sudjelovali su u radionici pod nazivom Moja najdraža igračka - teatar predmeta. Djeca su kroz igru sa stvarima koje ih okružuju, poput bilježnica, plahti i raznih drugih predmeta, pokušala otvoriti svoju maštu.
     Cilj je radionice i smisao „putovanja“ kroz teatar predmeta, kako ističu voditelji radionica, poticanje mašte i poziv na suigru. Posebno je bila dojmljiva vježba s tkaninom plave boje koja je oponašala more. Umjetnica Marina Bažulić neke je igre u radionici popratila sviranjem ukulelea.

     Uz ravnateljicu Suzanu Vogrinc, programu su prisustvovale knjižničarka Lidija Dužić Zlovolić, odgajateljica male škole Željka Vuković, te učiteljice Dunja Milašinović, Đurđica Ilijević, Ivana Šestić Dragić i Ksenija Detković.