Jazz na kotačima i Uvod u crtanje kompozicije u Iloku (1. prosinca 2015.)

     Ruksak (pun) kulture gostovao je u najistočnijem gradu Republike Hrvatske, Iloku. Dok su učenici Srednje škole Ilok učili o likovnoj umjetnosti, točnije portretima te se okušavali u njihovoj izradi, čenici sedmih razreda OŠ Julija Benešića imali su priliku sudjelovati u programu udruge ATOM, Jazz na kotačima.

     Profesionalna pjevačica Lela Kaplowitz i gitarist Davor Doležal vodili su radionicu sa 52 učenika OŠ Julija Benešića te im dali uvid u povijest Jazza, od njegovog nastanaka u New Orleansu , preko migracije uz rijeku Mississippi do Chicaga, pa sve do dolaska na zapadnu obalu i gradove Los Angeles i San Francisco. Teorijsko znanje bilo je praćeno izvedbama jazz glazbe kako bi učenicima približili tematiku radionice. Učenici su učili o ritmu, sinkopi  i improvizaciji te su u zadnjem dijelu radionice imali priliku i sami napisati tekst i glazbu pjesme te ju prezentirati svojim kolegama, a u jazz obradi.
     Tijekom programa i radionice učenici su pokazali kreativne mogućnosti, a i svoj glazbeni talent.

     U isto je vrijeme je u Srednjoj školi Ilok za 30 učenika održana radionica Uvod u crtanje kompozicije Umjetničke akademije iz Osijeka. Radionicu su vodile doc. art. Ines Matijević Cakić i studentice 2. godine Suzana Ososlija i Maja Gjajić. Učenici su izrađivali grafike za koje su samostalno izrađivali modele portreta, a nakon radionice održana je izložba radova nastalih na radionici. Cilj radionice je razvijanje percepcije kroz promatranje, crtanje, gledanje i opažanje.