Preko grma, preko trna, preko Vođinaca i radionica Boje u našem domu u Novim Mikanovcima (8. lipnja 2015.)

     Ruksak (pun) kulture doveo je 8. lipnja 2015. godine još jedan novi program u Osnovnu školu Vođinci. Učenici su gledali predstavu Preko grma, preko trna u izvedbi Teatra Tirena. Predstava govori o čudnovatim bićima koja se pojavljuju u hrvatskim narodnim predajama.
     Generacije djece odrastaju uz Hogwarts, Narniju i Međuzemlje, ne znajući da su se i u Hrvatskoj usmenom predajom prenosile priče o raznim mističnim bićima, koja nastanjuju proplanke, šume, gorja, planine i otoke. Vidjeti predstavu o tim bićim značilo je na drugačiji način upoznavati se s hrvatskom kulturnom baštinom.
     U predstavi Vila tinejdžerica ne sluša roditeljske zabrane i prelazi šumsku granicu, kako bi upoznala nekoga tko je drugačiji od nje. Putem će otkriti kako uloviti moru, koja te muči u snu, koja je slabost coprnica, koliko očiju ima pasoglavac, tko se bori protiv štriga, kako dokrajčiti kudlaka, kakve veze fritule imaju s masmalićima, kako se može zauzdati orka i još mnogo toga.
     Nakon predstave učenici su se podijelili u dvije grupe i održane su radionice koje su vodile Nina Horvat i Maja Sviben, a u kojima je kroz priču uslijedio nastavak rada na kulturnoj baštini zavičaja.
     U predstavi su glumili Ivan Bošnjak i Petra Težak. 
     Programu je prisustvovalo 76 učenika 5., 6. i 7. razreda.


Priroda kao laboratorij boja – boje u našem domu

     Dok su učenici viših razreda u matičnoj školi u Vođincima 8. lipnja 2015. godine upoznavali čudnovata hrvatska bića, učenici nižih razreda Područne škole Novi Mikanovci, šesnaest učenika od 1. – 4. razreda i njihove učiteljice Anđelka Kuterovac i Jasna Prokopec, istraživali su uporabu prirodnih boja mineralnog, biljnog i životinjskog porijekla i način na koji iz prirodnih  izvora mogu dobiti boje.
     Radionicu je vodila Katarina Ivanišin Kardum, slikarica i muzejski pedagog iz Tehničkog muzeja u Zagrebu.

Vođinci:






















Novi Mikanovci: