Natječaj za izbor i imenovanje ravnatelja/ravnateljice Državnog arhiva u Zagrebu

Temeljem članaka 40. i 41. Zakona o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi (“Narodne novine“ broj 83/22), članaka 40. i 41. Zakona o ustanovama (“Narodne novine“ broj 76/93, 29/97, 47/99, 35/08, 127/19), članka 41. Zakona o arhivskom gradivu i arhivima (“Narodne novine“ broj 61/18) te članaka 18. i 19. Statuta Državnog arhiva u Zagrebu, Upravno vijeće Državnog arhiva u Zagrebu raspisuje
 
 
NATJEČAJ
 
za izbor i imenovanje ravnatelja/ravnateljice Državnog arhiva u Zagrebu
 
 
Uvjeti:

- završen sveučilišni diplomski studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij ili s njim izjednačen studij (sukladno Zakonu o arhivskom gradivu i arhivima)
- prijedlog programa rada,
- najmanje tri godine rada u arhivu ili najmanje pet godina rada u području kulture, znanosti i obrazovanja
- položen stručni ispit iz arhivske struke,
- isticanje stručnim, radnim i organizacijskim sposobnostima.
 
Uz prijavu kandidati/kandidatkinje su dužni priložiti:

- životopis
- diplomu (izvornik ili ovjereni preslik)
- prijedlog programa rada Državnog arhiva u Zagrebu
- preslik osobne iskaznice
- domovnica (preslika ili elektronički zapis iz knjige državljana)
- uvjerenje o položenom stručnom ispitu iz arhivske struke (preslika)
- dokaz o radnom iskustvu u arhivskoj struci ili o radu u kulturi, znanosti i obrazovanju (potvda ili elektronički zapis Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje ne strija od 30 dana i preslike ugovora o radu/rješenja)
- uvjerenje da se protiv kandidata ne vodi kazneni postupak, ne starije od 30 dana mjeseci (izvornik uvjerenja nadležnog suda ili uvjerenje iz sustava e-građani s QR kodom).

Na temelju čl. 41. st. 3. Zakona o arhivskom gradivu i arhivima za ravnatelja / ravnateljicu Državnog arhiva u Zagrebu može se imenovati osoba koja nije položila stručni ispit iz arhivske struke, ako se na temelju dosadašnjeg rada može očekivati da će s uspjehom voditi arhiv i uz obvezu polaganja stručnog ispita u roku od osamnaest mjeseci od dana imenovanja.


Osobni podatci prikupljaju se i obrađuju sukladno važećim propisima. 
U pisanoj prijavi na javni natječaj potrebno je navesti osobne podatke: ime i prezime, adresu stanovanja, broj telefona, adresu elektroničke pošte.
Na natječaj se mogu javiti osobe oba spola (čl. 13. st. 2. Zakona o ravnopravnosti spolova, NN 82/08; 69/17).
Za dokaze o ispunjavanju natječajnih uvjeta koje kandidati mogu dostaviti u obliku neovjerenih preslika poslodavac može naknadno tražiti predočenje originala na uvid.
 
Kandidat/kinja koji/a ostvaruje pravo prednosti pri zapošljavanju prema posebnim propisima dužan/a je u prijavi na natječaj/oglas pozvati se na to pravo, odnosno uz prijavu priložiti svu propisanu dokumentaciju prema posebnom zakonu i ima prednost u odnosu na ostale kandidate/kinje pod jednakim uvjetima.
 
Kandidat/kinja koji/a se poziva na pravo prednosti pri zapošljavanju sukladno članku 102. Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji („Narodne novine“ , broj 121/17) uz prijavu na natječaj/oglas dužan/a je priložiti osim dokaza o ispunjavanju traženih uvjeta i sve potrebne dokaze dostupne na: https://branitelji.gov.hr/zaposljavanje-843/843

Ravnatelja/ravnateljicu imenuje ministrica kulture i medija Republike Hrvatske na rok od četiri godine.
Potpunom prijavom smatra se vlastoručno potpisana prijava koja sadrži sve podatke i priloge navedene u javnom natječaju. Nepotpune i nepravodobne prijave neće se razmatrati.
Natječaj za zasnivanje radnog odnosa će se objaviti u Narodnim novinama, Večernjem listu, Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, mrežnoj stranici Državnog arhiva u Zagrebu i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.
 
Rok za podnošenje prijave je 30 dana od objave natječaja u Narodnim novinama.
Pisane prijave s dokazima o ispunjavanju uvjeta natječaja dostavljaju se Državnom arhivu u Zagrebu na adresu: Državni arhiv u Zagrebu, Florijana Andrašeca 18, 10000 Zagreb, s naznakom: "Natječaj za ravnatelja/ravnateljicu".
 
O rezultatima natječaja kandidati/kandidatkinje će biti obaviješteni u zakonskom roku.
 
 
UPRAVNO VIJEĆE
DRŽAVNOG ARHIVA U ZAGREBU
Predsjednik
mr.sc. Branko Kaleb 
Objava, 30.11.2022.