16.12.2013. - Izložba radova Đure Janekovića pod nazivom "Hrvatski fotograf, europski umjetnik"

Izložba odabranih radova Đure Janekovića pod nazivom "Hrvatski fotograf, europski umjetnik" otvorit će se 16. prosinca 2013. godine u 18:30 sati u Palazzo di Venezia, jednom od najznačajnijih galerijskih prostora u Rimu.

            U začecima fotografije u Hrvatskoj jasno se može uočiti razmjena između talijanskih i hrvatskih fotografa. Mnogi od začetnika hrvatske fotografije, zanat su izučili u Italiji te su zatim to znanje nastavili prenositi u Hrvatskoj. Ova izložba označava prvo značajno predstavljanje dijela hrvatske fotografske baštine u Italiji.
            Đuro   učinio je presudne korake u uspostavljanju fotografije kao profesije u Hrvatskoj te ga možemo smatrati rodonačelnikom fotoreportaže, angažirane fotografije, fotoreklama i sportske fotografije u Hrvatskoj. Iako poslije Drugog svjetskog rata više nije djelovao kao profesionalni fotograf, njegova sklonost k inovativnim metodama i tehnikama, neobičnim perspektivama i želji da zabilježi ljudsko tijelo u pokretu, zasigurno ga čini jednim od najznačajnijih ličnosti hrvatske fotografije. Kao jedan od prvih profesionalnih fotoreportera, koji se i u Europi pojavljuju tek 1930-ih, Đuro Janeković svoj avangardan stil uspješno spaja s prizorima svakodnevnoga života u kojima se međusobno isprepliću umjetnički senzibilitet, duhovit odnos prema svakodnevnom i banalnom, s istančanim smislom za uočavanje naoko nebitnih dijelova šire slike.
Rođen 1912. godine u Zagrebu, Janeković je od 1933. do 1935. godine djelovao je kao stalni fotoreporter Jugoslavenske štampe u Zagrebu u čijem izdanju izlaze Novosti, Kulisa i Koprive. U svojstvu člana Fotokluba Zagreb sudjelovao je na izložbama u Beču, Münchenu, Buenos Airesu, Londonu, Oslu, Stockholmu, Amsterdamu, Pragu itd. Višestruko je nagrađivan za svoje fotografske radove te je bio među prvima koji su koristili fotografiju u boji. Preminuo je u Osijeku 1989. godine.
            Autorica izložbe je Marija Tonković koja je ujedno bila i autorica prve izložbe radova Đure Janekovića 2009. godine u Muzeju za umjetnost i obrt. Kustosi izložbe "Hrvatski fotograf, europski umjetnik"  u Rimu su Alessandro Boscarino i Marco Miglio
            Izložba će biti otvorena za javnost do 12. siječnja 2014. godine.
            Organizatori su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Italiji i Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu.