Ponedjeljak, 20.05.2013. - Potpisivanje Ugovora o filmskoj koprodukciji između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Francuske Republike

U ponedjeljak, 20. svibnja 2013. godine u 16 sati, u Café des Palmes, Palais des Festivals u Cannesu (1 Boulevard de la Croisette, tel +33 4 93 39 01 01), ministrica kulture RH Andrea Zlatar Violić i ministrica kulture RF Aurélie Filippetti potpisat će Ugovor o filmskoj koprodukciji između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Francuske Republike.  

Potpisivanjem ovog Ugovora dvije zemlje potvrđuju zajedničku volju da obnove i utvrde kinematografske veze između Republike Hrvatske i Francuske Republike te želju da vrednuju zajedničko kinematografsko nasljeđe. Za provedbu budućih suradnji, koje su definirane Ugovorom, s hrvatske strane će biti nadležan Hrvatski audiovizualni centar- HAVC, a s francuske strane Centre national du cinéma et de l'image animée- CNC (Nacionalni centar za film i pokretne slike).
Korištenje povlastica koje proizlaze iz ovog Ugovora omogućit će  hrvatskim producentima i filmskim stvaraocima dobivanje financijskih sredstava iz inozemnih i francuskih fondova, prikazivanje filmova u francuskim kino dvoranama, sudjelovanje na francuskim i međunarodnim filmskim festivalima te veću prisutnost na međunarodnom filmskom tržištu. Također će se stvorit osnove za suradnju između hrvatskih i francuskih filmskih stvaralaca i producenata na zajedničkim filmskim projektima
Ovaj Ugovor potvrđuje razvoj dvostranih kulturnih odnosa između Republike Hrvatske i Francuske Republike.

 
Ukoliko ćete ovu obavijest uključiti u sadržaj vašeg medija, molim vas, da poštujete pravila o izbornoj šutnji 18. i 19. svibnja 2013. godine zbog održavanja lokalnih izbora. Sve daljnje informacije o potpisivanju Ugovora bit će dostupne od ponedjeljka, 20. svibnja 2013. godine.