17.-18.10.2013. - Ministrica kulture RH dr. sc. Andree Zlatar Violić sudjelovat će na ministarskom sastanku povodom obilježavanja Prvog svjetskog rata

   Ministrica kulture RH dr. sc. Andrea Zlatar Violić 17. i 18. listopada 2013. godine sudjelovat će,  u Parizu (Hôtel National des Invalides, 129 Rue de Grenelle, 75007 Paris) na Ministarskom sastanku povodom obilježavanja Stogodišnjice Prvog svjetskog rata, na kojemu će se raspravljati o koordinaciji obilježavanja stogodišnjice Velikog rata te donijeti zajednička deklaracija zemalja-sudionica.

    Susret ministara započet će mimohodom vojske ispred Slavoluka pobjede (17. listopada 2013. u 18 sati) te odavanjem počasti poginulima u Prvom svjetskom ratu i paljenjem vatre ispred groba nepoznatog vojnika.
    Uoči obljetnice Prvog svjetskog rata iniciran je veliki međunarodni projekt memorijalnog, kulturnog i pedagoškog karaktera koji će poticati znanstveno preispitivanje uzroka i posljedica rata te prisjećanje na dotad u povijesti nezapamćenog broja ljudskih žrtava i materijalne štete. Stogodišnjica je prilika da se pomoću edukativnog i kulturnog programa mladima približi krhkost mira te nužnost neumornog rada na međunarodnom pomirenju i dijalogu.
    Vlada Republike Hrvatske 17. travnja 2013. godine je osnovala Povjerenstvo za koordinaciju obilježavanja Stogodišnjice Prvog svjetskog rata čija je zadaća osmišljavanje i praćenje programa obilježavanja Stogodišnjice Prvog svjetskog rata u suradnji s međunarodnim instancama, kao i kulturnim institucijama u Hrvatskoj.