Arhiva najava 2006. godina

Srijeda, 28.02. u 11,00 sati - “Vrijeme za kulturu“ u Ministarstvu kulture bit će rezervirano za teme knjige i nakladništva o kojima će govoriti pomoćnik ministra u Upravi za knjigu i nakladništvo g. Čedomir Višnjić.
Ponedjeljak, 26.02. - Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić sa suradnicima boravit će u Brodsko-posavskoj županiji. Tom će prigodom otvoriti prostore Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu, te u velikoj vijećnici županijske uprave održati sastanak s gradonačelnicima i načelnicima na kojem će biti otvorene sve teme vezane uz djelokrug Ministarstva kulture. Na tribini za građane pod nazivom „Otvoreno o Ministarstvu kulture“ ministar i njegovi pomoćnici odgovarat će na pitanja građana vezana uz zaštitu kulturnih dobara, investicije, muzeje i galerije, knjižnice, knjigu i nakladništvo.
Program boravka: 
- 11,00 sati - otvorenje Konzervatorskog odjela na adresi dr. Ante Starčevića 43
- 11,25 sati - izjava za medije
- 11,45 sati - obilazak Franjevačkog samostana na kojem se izvode
restauratorski radovi
- 12,20 sati, županijska vijećnica - sastanak s gradonačelnicima i načelnicima
- 15,00 sati, županijska vijećnica - tribina „Otvoreno o Ministarstvu kulture“ 
Petak, 23.02. - Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić sa suradnicima boravit će u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Tom će prigodom ministar i gradonačelnica Vukovara Zdenka Buljan potpisati Sporazum o uređenju zgrade Državnog arhiva u Vukovaru čije će uređenje financirati Ministarstvo kulture RH. Nakon potpisivanja Sporazuma ministar će u velikoj županijskoj vijećnici održati  sastanak s gradonačelnicima i načelnicima na kojem će biti otvorene sve teme vezane uz djelokrug Ministarstva kulture. Na tribini „Otvoreno o Ministarstvu kulture“, koja će biti otvorena za sve građane, ministar i njegovi pomoćnici odgovarat će na pitanja građana vezana uz zaštitu kulturnih dobara, investicije, muzeje i galerije, knjižnice, knjigu i nakladništvo.
Događanja će se održavati u velikoj županijskoj vijećnici, Županijska 9, prema sljedećem rasporedu:
- u 13,00 sati - potpisivanje Sporazuma
- u 13,10 sati - sastanak s gradonačelnicima i načelnicima  
- u 15,00 sati - tribina „Otvoreno o Ministarstvu kulture“
Četvrtak i petak,  22. i 23.02. -  Tematska, 29. sjednica Hrvatskog muzejskog vijeća, savjetodavnog tijela Ministarstva kulture, održat će se u Muzeju grada Iloka i Gradskom muzeju Vukovara. Konferencija za novinare bit će održana po završetku sjednice Vijeća, u petak, 23.02. s početkom u 12 sati u Gradskom muzeju Vukovar. Više

Četvrtak, 22.02. u 17,00 sati - U Ministarstvu kulture, Runjaninova 2, ministar kulture, visokog obrazovanja i istraživanja Velikog Vojvodstva Luksemburga g. Francois Biltgen i ministar kulture Republike Hrvatske mr. sc. Božo Bikupić potpisat će Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Velikog Vojvodstva Luksemburga o suradnji u području kulture, obrazovanja, znanosti, mladeži i športa želeći razvijati i jačati prijateljske odnose i suradnju koja postoji između dviju zemalja te u cilju promicanja uzajamnog upoznavanja s dostignućima i baštinom svake zemlje u područjima kulture, obrazovanja, znanosti, mladeži i športa; polazeći od načela proglašenih u Povelji Ujedinjenih naroda. (Potpisivanje je otvoreno za predstavnike medija).
- u 19,00 sati - dvojica ministara bit će nazočni otvorenju izložbe „Poezija svjetla i boje“ luksemburškog umjetnika Rogera Bertemesa u Klovićevim dvorima

Četvrtak, 22.02. u 11,00 sati - Povodom programa koji zajednički organiziraju Ministarstvo kulture, Hrvatski filmski savez, Zagreb film i Društvo hrvatskih filmskih redatelja, a kojim se obilježava 80. godina rođenja hrvatskog oskarovca Dušana Vukotića u Ministarstvu kulture, Runjaninova 2, bit će održana konferencija za novinare.
Srijeda, 21.02. u 11,00 sati - „Vrijeme za kulturu“ u Ministarstvu kulture bit će rezervirano za teme: Provođenje Zakona o kazalištu i filmska proizvodnja, o kojima će govoriti pomoćnik ministra Srećko Šestan. 
Srijeda, 14.02. u 11,00 sati - „Vrijeme za kulturu“ u Ministarstvu kulture bit će rezervirano za temu Sindikata. O tome će govoriti državni tajnik dr. sc. Jadran Antolović predsjednik pregovaračke skupine u ime Ministarstva kulture.
Od 12. do 23. 02.  u sjedištu UNESCO-a u Parizu održava se izložba "Čipkarstvo u Hrvatskoj" u organizaciji Ministarstva kulture RH i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO.
Srijeda, 07.02. u 11,00 sati -  „Vrijeme za kulturu“ u Ministarstvu kulture bit će rezervirano za teme iz područja kulturnog razvitka i kulturne politike. O nacionalnom programu digitalizacije muzejske, knjižnične i arhivske građe hrvatske kulturne baštine te o sustavu muzeja u Hrvatskoj govorit će pomoćnica ministra mr. sc. Branka Šulc.
Petak, 02.02. u 9,30 sati - U Ministarstvu kulture, Runjaninova 2, Zagreb, ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić i direktor norveške katastarske uprave g. Knut Flaathen potpisati će sporazum povodom međunarodnog dana obilježavanja močvarnih staništa (Ramsarska konvencija). Više
Četvrtak 01.02. / petak 02.02. - U Zagrebu će se održat bilateralni sastanak Slovenije i Hrvatske o zajedničkom upravljanju velikim zvijerima koji je iniciralo Ministarstvo kulture radi uspostavljanja uspješne suradnje i razmjene iskustava vezanih za problematiku velikih zvijeri. Više

Srijeda, 31.01. u 11,00 sati - "Vrijeme za kulturu" u Ministarstvu kulture rezervirano je za teme iz područja zaštite kulturne baštine. O naplati spomeničke rente te o zaštitnim radovima kao i drugim temama govorit će pomoćnik ministra mr. Jasen Mesić.
Utorak, 30. 01. - U Ministarstvu kulture, Runjaninova 2, pod predsjedanjem ministra kulture mr. sc. Bože Biškupića, održat će se sjednica Vijeća Dubrovačkih ljetnih igara. Govorit će se o ostvarenju 57. dubrovačkih ljetnih igara, te prijedlogu programa i prijedlogu financijskog plana Festivala 2007. Riječ je o radnom sastanku, a po završetku, oko 11,45 sati predviđene su izjave za novinare.
Ponedjeljak, 29. 01. - U Ministarstvu kulture, Runjaninova 2, (Velika dvorana, soba 112), na poziv ministra kulture mr. sc. Bože Biškupića, održat će se sjednica Nacionalnog vijeća za kulturu. Konferencija za novinare bit će održana u 13,00 sati.
Srijeda, 24.01. u 11,00 sati - U Ministarstvu kulture, Runjaninova 2, održat će se konferencija za novinare ("Vrijeme za kulturu") koja će biti posvećena programu Europske unije za kulturnu suradnju. Na konferenciji će biti riječi o bilateralnoj pomoći iz predpristupnih fondova a o tome će govoriti pomoćnica ministra za međunarodnu kulturnu suradnju mr. sc. Nina Obuljen.
Petak, 19.01.
 - Ministar Božo Biškupić posjetit će Karlovačku županiju te se susresti sa županom g. Ivicom Horvatom, saborskim zastupnicima, gradonačelnicima i načelnicima, ravnateljima kulturnih ustanova s područja Karlovačke županije, a posjetit će neke od objekata u čijoj realizaciji financijski sudjeluje Ministarstvo kulture.
- u 13,00 sati, u zgradi Poglavarstva grada Karlovca, Banjavčićeva 9 - sastanak sa županom, gradonačelnicima i načelnicima
- po završetku sastanka, oko 13,40 sati, predviđene su izjave za novinare
- posjet Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ te pavlinskom samostanu i crkvi Blažene Djevice Marije Snježne (Kamensko 53).
- u 16,00 sati, u Velikoj vijećnici grada Karlovca, ministar će sa suradnicima održati javnu tribinu „Otvoreno o Ministarstvu kulture“.

Srijeda, 17.01. u 11,00 sati - U Ministarstvu kulture, Runjaninova 2, održat će se konferencija za novinare ("Vrijeme za kulturu") na kojoj će se govoriti o zaštiti prirode - među ostalim, o početku rada Javne ustanove Lastovsko otočje i o primjeni Pravilnika o držanju zaštićenih životinja u zatočeništvu. Na pitanja novinara odgovarat će pomoćnik ministra g. Zoran Šikić.
Srijeda, 10.01. u 11,30 sati -
U Ministarstvu kulture, Runjaninova 2, održat će se konferencija za novinare u nazočnosti državnog tajnika dr. sc. Jadrana Antolovića. Od aktualnosti o kojima će se govoriti bit će broj prijava zaprimljenih na Javni poziv te informacije o radu kulturnih vijeća koja su odredila programe za financiranje. 
Subota, 16.12. u 12,00 sati - U Gliptoteci HAZU, Medvedgradska 2, ministar kulture Republike Hrvatske mr. sc. Božo Biškupić otvorit će izložbu „Slikar Ivanković (1815-1898) i njegovo doba“. Uz izložbu slika u povodu 80. obljetnice djelovanja Hrvatske bratovštine „Bokeljska mornarica 809“, Zagreb; održat će se i ambijentalna prateća izložba „Bokeljska mornarica i pomorstvo Boke“. Izložba Slikar Ivanković i njegovo doba održava se pod pokroviteljstvom ministra kulture Republike Hrvatske, a uz potporu Ministarstva kulture Crne Gore, čiji će ministar kulture, sporta i medija Predrag Sekulić sutra boraviti u Hrvatskoj te će nakon radnog sastanka s ministrom Biškupićem biti nazočan otvorenju izložbe.

Utorak, 12.12. - U Ministarstvu kulture održat će se radni sastanak ministra kulture Republike Hrvatske mr. sc. Božom Biškupićem i ministrice kulture Republike Portugal Nj.E. Isabele Pires de Lima. Zajednička izjava za novinare bit će u 10,45. Portugalska ministrica kulture Nj.E. Isabel Pires de Lima boravit će u Hrvatskoj 11. i 12. prosinca, a u ponedjeljak, 11. prosinca, u 19,00 sati, u Muzeju za umjetnost i obrt otvorit će izložbu „Putovima portugalskih moreplovaca“.
Ponedjeljak, 11.12. u 10.30 sati - U prostorima Gradske knjižnice, Odjela za djecu i mladež ( Starčevićev trg 4) Ministarstvo kulture, Državni zavod za zaštitu prirode, Udruga Zelena akcija, Knjižnice grada Zagreba te zaštićena planinska područja održat će središnju svečanost povodom „Međunarodnog dana planina“ i nastavka akcije „Spašavamo travnjake - darujemo smreke“. U Glazbenom paviljonu (Trg N. Š. Zrinskog) s početkom u 13,00 sati JU NP „Sjeverni Velebit“ predstavit će akciju „Spašavamo travnjake - darujemo smreke“. Obilježavanje se nastavlja 12. i13.12. s početkom u 10.00 sati u prostorima Gradske knjižnice održavanjem likovne radionice izrade božićnih ukrasa i nakita od raznobojnog prirodnog sjemenja za djecu predškolske dobi i predavanjem o važnosti planinskih područja za učenike osnovnih škola.    
Subota, 09. 12.  - Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić bit će nazočan premijeri u HNK Varaždin, a nakon opsežnih radova u kazalištu koje je velikim dijelom financiralo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Riječ je o praizvedbi drame Mire Gavrana „Nora danas“ koju je napisao 2004. godine i za nju dobio nagradu Marin Držić za najbolji dramski tekst.
Petak, 08.12. u 10,00 sati - U povodu sudjelovanja Republike Hrvatske na 10. međunarodnom kairskom bijenalu, održat će se konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljeni povjerenik i izbornik hrvatske izložbe g. Dalibor Jelavić te umjetnici koji će od 12. prosinca o.g. do 15. veljače 2007. u Kairu predstavljati Hrvatsku: Mirjana Vodopija, Tomislav Buntak i Matko Vekić. Tiskovna konferencija održat će se u Ministarstvu kulture RH, Runjaninova 2. 
Utorak, 05.12. - Ministar kulture Republike Hrvatske mr. sc. Božo Biškupić i ministar kulture i turizma Republike Turske Atilla Koç potpisat će u Ankari Program između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Turske o suradnji u području obrazovanja, znanosti, kulture i umjetnosti, mladeži i športa. Nakon potpisivanja Programa, ministar Biškupić otvorit će u galeriji turskog Ministarstva vanjskih poslova izložbu "Suvremenog hrvatskog crteža", koja je u 2006. godini s velikim uspjehom predstavljena i u Albaniji, Austriji, Irskoj, Nizozemskoj i Sloveniji. Izložba će u Ankari biti otvorena do 29.12.2006.
Petak, 01. 12.  u 10,00 sati - U Ministarstvu kulture, Runjaninova 2, održat će se konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljen nastup Hrvatske na 52. međunarodnoj izložbi likovnih umjetnosti. Opširnije
U srijedu, 29.11. u 12,00 sati – Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić održat će u Čakovcu radni sastanak s čelnicima Međimurske županije te gradonačelnicima i načelnicima (u zgradi Županije). Nakon sastanka dat će izjavu za novinare te obići Čakovec, Macinec i Štrigovu. U 15,00 sati u dvorani Zrinski u Čakovcu (Šajerova zgrada) održat će Javnu tribinu o potrebama kulture u Hrvatskoj i Međimurju na kojoj će svi zainteresirani moći u izravnom obraćanju ministru Biškupiću i njegovim pomoćnicima postavljati pitanja vezana uz njihov resor.
U srijedu, 29.11. u 12,30 sati - U Poglavarstvu grada Iloka bit će održana tiskovna konferencija na kojoj će biti nazočni: mr. sc. Branka Šulc, pomoćnica ministra kulture; Miljenko Domijan, glavni konzervator; Ferdinand Meder, direktor HRZ-a te gradonačelnik Iloka sa suradnicima. Na konferenciji će se opširnije izvijesiti o provedbi projekta "Vukovar-Vučedol-Ilok" koji se financira sredstvima Razvojne banke Vijeća Europe i Vlade Republike Hrvatske. Konferenciji za novinare prethoditi će sastanak Uprave i voditelja projekta "Vukovar-Vučedol-Ilok“, kojeg koordinira Ministarstvo kulture. Na sastanku, koji će se održati 28. i 29. studenoga, govorit će se o provedbi programa vezanih za Ilok.  
Utorak, 28.11. u 10,30 sati - U Ministarstvu kulture, Runjaninova 2, ministar kulture mr. sc Božo Biškupić održat će izvanrednu konferenciju za novinare.
Petak, 24.11. u 20,30 sati - Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić bit će nazočan dodijeli Nagrada hrvatskog glumišta u Hrvatskom narodnom kazalištu. Nagrade se dodjeljuju za najbolja ostvarenja iz područja dramske, radijske i televizijske umjetnosti, a ministar Biškupić dodijelit će Nagradu hrvatskog glumišta za životno djelo.
Petak, 24.11. u 18,30 sati - Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić prisustvovat će promociji dokumentarnog filma „Kulturna baština Slavonije“ koja će se održati u Hotelu Westin u Zagrebu.
Ponedjeljak, 20.11. u 12,30 sati - U Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu održat će se svečanost dodjele 'Nagrada Vicko Andrić' za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine u Republici Hrvatskoj. Opširnije o 'Nagradi Vicko Andrić'
Ponedjeljak 20.11. u 10,00 sati - U prostorijama Državne geodetske uprave, Gruška 20, ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić i ravnatelj prof. dr. sc. Željko Bačić zajedno će s izvršiteljima posla potpisati Ugovor o nabavi za izradu HOK 1:5000 na području nacionalnih parkova "Brijuni", "Mljet" i "Plitvička jezera", Ugovor o nabavi za izradu TK 1:25000 na području nacionalnih parkova "Paklenica", "Sjeverni Velebit" i "Plitvička jezera" te Ugovor o nabavi za geodetsko-katastarske usluge na izradi digitalnog katastarskog plana na području nacionalnih parkova Brijuni, Risnjak, Sjeverni Velebit, Paklenica i Plitvička jezera. Opširnije
Nedjelja, 19.11. u 12,00 sati - Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić otvorit će u Klovićevim dvorima izložbu pod nazivom 'Hrvatsko moderno slikarstvo 1880. – 1945. u privatnim zbirkama'. Taj projekt nastao je na poticaj zagrebačke Galerije Deči i Klovićevih dvora, izloženo će biti 77 vrhunskih djela od kojih je 66 iz privatnih kolekcija. 
Utorak, 14.11. u 12,00 sati - U Arheološkom muzeju Narona, Vid, kod Metkovića, po završetku sjednice Vijeća, bit će održana tiskovna konferencija. Na tematskoj sjednici Hrvatskog muzejskog vijeća, savjetodavnog tijela Ministarstva kulture, posvećenoj novim arheološkim muzejima i novim stalnim postavima arheoloških muzeja, čija je realizacija pri završetku a financira ih u najvećem dijelu Ministarstvo kulture, raspravljat će se na dvodnevnoj sjednici u Arheološkom muzeju Narona, Vid. Ravnatelji tih muzeja i arhitekti, prezentirat će sljedeće projekte novih nacionalnih arheoloških muzeja: Arheološkog muzeja Narona, Vid, Arheološkog muzeja u Osijeku, Muzeja antičkog stakla u Zadru kao i prijedloge novih stalnih postava u nacionalnim muzejima - Arheološkom muzeju Zadar, Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, Split, Arheološkom muzeju Istre, Pula. Bit će prezentiran i novootvoreni arheološki muzej Museo-muzej Lapidarium Novigrad, a raspravljat će se i o provedbi dovršetka stalnih postava arheologije u Gradskom muzeju Vinkovci, Muzeju grada Skradina, Muzeju grada Šibenika, Muzeju grada Iloka i nizu ostalih za koje je na sjednicama Hrvatskog muzejskog vijeće održanih u zadnje dvije godine prihvaćen prijedlog muzeološke koncepcije. Vijeće će uz to  razmatrati nove prijedloge za otkup muzejske građe.
Ponedjeljak, 13.11. u 10,00 sati - U velikoj dvorani Ministarstva kulture, Runjaninova 2, održat će se press konferencija na kojoj će biti objavljeni preliminarni rezultati i potvrda o nalazu strane invazivne morske alge (Caulerpa racemosa) u akvatoriju Nacionalnog parka Kornati. Također, na konferenciji bit će predstavljeni i članovi Stožera za praćenje stanja stranih invazivnih algi roda Caulerpa u svrhu prevencije širenja i poduzimanja mjera uklanjanja zaštićenim područjima Republike Hrvatske koje je imenovao ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić.
Četvrtak, 09. 11. u 10,00 sati - U Ministarstvu kulture, Runjaninova 2, održat će se konferencija za novinare. Na konferenciji će se predstaviti projekt «Za žene u znanosti» koji nagrađuje vrijednim stipendijama najuspješnije znanstvenice iz cijelog svijeta. Također, predstavljena će biti i natječajna komisija koja će izabrati stipendistice. L'Oréal, sukladno korporativnom konceptu društvene odgovornosti zajedno s UNESCO-om, već devetu godinu za redom, organizira međunarodni projekt "For Women in Science" nagrađujući vrijednim stipendijama najuspješnije znanstvenice iz cijelog svijeta. Od ove godine, u suradnji sa Hrvatskim povjerenstvom za UNESCO, nacionalni projekt "Za žene u znanosti" provodimo i u Hrvatskoj kako bi nagradili hrvatske znanstvenice i pomogli im da njihov znanstveni rad postane značajan u svjetskoj znanstvenoj sferi.   
Utorak, 07.11. u 15,00 sati - U prostorijama Ministarstva kulture, Runjaninova 2, održat će se izvanredna konferencija za novinare na kojoj će biti riječi o novonastalim događajima vezanim uz splitsku rivu.
Utorak, 07.11. u 10,00 sati -  Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić otvorit će 29. međunarodni sajam knjiga i učila Interliber. Sajam se održava pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a ovogodišnja zemlja partner je Slovenija čiji će ministar kulture g. Vasko Simoniti također biti nazočan otvorenju. Otvorenje će se održati u Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma.
Povodom obilježavanja ‘Međunarodnog dana planina’, 11. prosinca, Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit, Državni zavod za zaštitu prirode i Zelena akcija Zagreb zajednički organiziraju akciju ‘Spašavamo travnjake - darujemo smreke’. Pokrovitelj akcije je Ministarstvo kulture.
Petak, 27.10. u 18,00 sati – Ministar kulture Republike Hrvatske mr. sc. Božo Biškupić otvorit će u Splitu novi muzejski simbol Grada Splita – Galeriju Vidović. Riječ je o Galeriji koja prezentira bogatu zbirku iz ostavštine Emanuela Vidovića, slikara koji je cijeli svoj životni i stvaralački vijek proveo u Splitu i Hrvatskoj. Zbirka radova Emanuela Vidovića pripada samom vrhu europske povijesti umjetnosti, a Ministarstvo kulture u njezinu je stvaranju dalo svoj veliki doprinos.  
Petak, 27.10. u 10,00 sati – U Hrvatskom državnom arhivu održat će se svečana dodjela "Nagrada Ivo Horvat" za izvanredna postignuća u području zaštite prirode u Republici Hrvatskoj. "Nagrada Ivo Horvat“ dodjeljuje se državljanima Republike Hrvatske za izvanredna postignuća u području zaštite prirode u Republici Hrvatskoj i to na:
-   projektima i programima u zaštiti prirode;
-   razvoju sustava obrazovanja o zaštiti prirode u odgoju i obrazovanju;
-   dostignućima pojedinaca za razvoj i unapređenje zaštite prirode na državnoj i međunarodnoj razini;
-   doprinosima stručnih institucija, strukovnih i drugih udruga razvoju i unapređenju zaštite prirode.
Nagrada se dodjeljuje kao godišnja nagrada pojedincima, te pravnim osobama za njihov izvanredan doprinos u zaštiti prirode koji su ostvarili tijekom protekle godine te kao nagrada za životno djelo istaknutim pojedincima koji su svojim izvanrednim doprinosom i radom na zaštiti prirode obilježili vrijeme u kojem su djelovali i čiji rad čini zaokruženu cjelinu, a njegova djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Republike Hrvatske.
Srijeda, 18.10. u 18,00 sati - U organizaciji Ministarstva kulture Republike Hrvatske, na čelu s ministrom kulture mr. sc. Božom Biškupićem koji je ujedno i predsjednik Počasnoga odbora Savjetovanja te UNESCO-ova ureda u Veneciji, Hrvatskoga restauratorskog zavoda i Hrvatskoga nacionalnog odbora za ICOMOS od 18. do 21. listopada ove godine u Restauratorskom centru Hrvatskoga restauratorskog zavoda u Ludbregu održava se Međunarodno savjetovanje o konzervatorsko-restauratorskoj djelatnosti (ICOR). Opširnije
Ponedjeljak, 16. 10. u 10,00 sati - U Ministarstvu kulture, Runjaninova 2, održat će se konferencija za novinare na kojoj će biti najavljeno Međunarodno savjetovanje o konzervatorsko-restauratorskoj djelatnosti.  Savjetovanje će se održati od 18. - 21. listopada 2006. godine u Restauratorskom centru HRZ-a u Ludbregu, očekuje se 120 sudionika iz Europe, Kanade i međunarodnih organizacija. Organizatori su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, UNESCO, Hrvatski restauratorski zavod i ICOMOS Hrvatski nacionalni odbor. Konferenciji će biti nazočni državni tajnik Ministarstva kulture dr. sc. Jadran Antolović, ravnatelj HRZ-a Ferdinand Meder, predsjednik Nacionalnog povjerenstva za UNESCO akademik Vladimir Marković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog odbora ICOMOS-a i glavni konzervator Miljenko Domijan te Iskra Karniš HRZ.
Petak, 13. 10.  u 9,00 sati  - Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić, objavit će odobrene iznose Natječaja za sufinanciranje filmske proizvodnje u 2006. godini. Konferenciji će biti nazočni produkcijski savjetnik za dugometražni igrani film Albert Kapović, umjetnički savjetnici za sve filmske forme (Krsto Papić i Stjepan Čuić - umjetnički savjetnici za dugometražni igrani film imenovani od Ministarstva kulture i Darko Lukić - imenovan od Hrvatske radiotelevizije, Zrinko Ogresta - umjetnički savjetnik za kratki igrani i dokumentarni film, Darko Kreč - umjetnički savjetnik za animirani film i Željko Sarić za alternativni film) te predstavnica HRT-a - gđa Jasmina Božinovska-Živalj. Konferencija će se održati u Ministarstvu kulture, Runjaninova 2.
Srijeda, 11. 10. u 18,00 sati - Ministar kulture Republike Hrvatske mr. sc. Božo Biškupić otvorit će novu zgradu Lapidarija u Novigradu. Jedna od smjernica kulturne politike Ministarstva kulture jest otvaranje novih muzejskih zbirki i novih muzeja, te što bolja prezentacija naše kulturne baštine. Hrvatska će ulaskom u europske integracije i vlastitim kulturnim identitetom pridonijeti europskoj kulturi. Otvaranje više desetaka muzeja u cijeloj Hrvatskoj pridonijet će tome cilju. Novigradski Lapidarij, prostorom nevelik, iznimno je značajan u kontekstu širem od istarske i nacionalne povijesti. Prezentirani kameni spomenici novigradskog Lapidarija upotpunjuju šture povijesne zapise o važnosti Istre i Hrvatske u 8. i 9. stoljeću i njezinoj ulozi u doba Karla Velikog i tadašnjeg stvaranja jedinstvene europske države i kulturnog prostora. Nepodijeljeno je mišljenje svih stručnjaka-povjesničara umjetnosti, konzervatora, muzealaca da je ova jedinstvena zbirka kamenih spomenika koja se danas nalazi u malome istarskom gradiću Novigradu jedna od najznačajnijih u Republici Hrvatskoj. Radi se o središtu Franačkog dux-a za Istru čija je katedrala bila raskošno opremljena vrhunskim umjetničkim djelima kamene plastike koju danas s pravom stavljamo uz bok zbirkama u Splitu, Zadru i Puli, te ostalim nekadašnjim središtima Franačke države u zapadnoj Europi. Arhitektonsko rješenje arhitekata Randića i Turata za novigradski Lapidarij pridonijelo je jasnom uvidu u ranosrednjovjekovnu fazu. Podloga za takvo rješenje arhitektima je bio elaborat postava koji potpisuju Ivica Matejčić, prof., Jerica Ziherl i Idis Turato, a odobrilo ga je Hrvatsko muzejsko vijeće Ministarstva kulture. Kameni spomenici ne samo da su se tako uklopili u svoju izvornu funkciju, nego im je vraćen stari sjaj djelatnošću restauratora Fine Juroša Monfadinija i Ive Donellija.
Nedjelja, 01. 10. u 11,00 sati - Javna ustanova Park prirode Med­vednica priredit će na Rudniku Zrinski kulturno-turističku manifestaciju "Srednjovjekovni dani na Medvednici", u svrhu promocije turističke atrakcije, zaštite kulturne baštine i promicanja rada te javne ustanove. Toga dana područje Rudarskoga vrta bit će vremenski preseljeno u srednji vijek. Rudari će kopati rudu, kovači izrađivati srebrnjake, lončari raditi lončariju, a ekoproizvođači sa zagrebačkoga područja prodavat će svoje proizvode na srednjovjekovnom sajmu. Vitezovi zlatnoga kaleža iz Gornje Stubice inscenirat će prepad na rudnik i kovnicu novca. Za posjetitelje će biti otvorene radionice na kojima će se moći okušati u različitim viteškim disciplinama. Bit će otvorena izložba fotografija te održano predavanje "Tradicija narodne medicine u srednjem vijeku" u Muzeju grada Zagreba.
U subotu, 30. 09. u 21,00 sat - U reprezentativnom prostoru palače Medici Riccardi u Firenci, ministar kulture Republike Hrvatske mr. sc. Božo Biškupić otvorit će izložbu „Hrvatski Apoksiomen“. U Italiji se izložba održava pod nazivom „Apoxiomenos: I'Atleta della Croazia“, a u organizaciji Odjela za kulturu i turizam Provincije Firenca. Pokrovitelji su ministar kulture Republike Hrvatske Božo Biškupić i predsjednik Provincije Firenca Matteo Renzi. Autor likovnog postava izložbe je arhitekt Branko Silađin, dok koncepciju i stručnu koordinaciju izložbe provode Maurizio Michelucci (Opificio delle Pietre Dure, Firenca) i Iskra Karniš (Hrvatski restauratorski zavod, Zagreb). Izložba u Firenci ostaje otvorena do 30. siječnja 2007. godine.
Četvrtak, 28. 09. u 12,00 sati - Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić, ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, županica Dubrovačko-neretvanske županije Mira Buconjić i gradonačelnik Korčule Mirko Duhović potpisat će Sporazum o financiranju Arhivskog centra u Korčuli. Sporazum, kojim se, između ostalog, utvrđuje osiguravanje financijskih sredstava, bit će potpisan u Ministarstvu kulture, Runjaninova 2, u 12,00 sati. Budući da podrazumijeva provođenje jednog od segmenata politike Vlade Republike Hrvatske što se odnosi na ulaganja i razvoj otoka, ovim će se Sporazumom osigurati suvremeni uvjeti za razvoj arhivske djelatnosti, kao i bolja kulturna infrastruktura.      
Utorak, 19. 09. u 19,00 sati - U Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu, pomoćnica ministra kulture mr. sc. Branka Šulc otvorit će izložbu pod nazivom „Prvih pet stoljeća hrvatske umjetnosti“. Izložba se održava pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske a obuhvaća sedamdesetak djela slikarstva, kiparstva i primijenjene umjetnosti koja su nastala u razdoblju od 800. do 1300. godine. Izložba nudi široki uvid u umjetničku produkciju hrvatskog srednjovjekovlja dok ga istodobno predstavlja kao suvereni dio europskih razvojnih procesa.
Subota, 16. 09. u 16,00 sati - U sklopu obilježavanja Dana europske baštine ministar kulture mr.sc. Božo Biškupić bit će nazočan proslavi te na prigodan način obilježiti početak radova na obnovi i prenamjeni objekata JUPP Lonjsko polje u Krapju, selu graditeljske baštine.

 Četvrtak, 14. 09. u 19,00 sati - Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić otvorit će u Muzeju Mimara Dane europske baštine. Tema ovogodišnjih Dana europske baštine u Hrvatskoj je „Zvuk baštine“ (Sound of heritage) s naglaskom na orgulje, jedinstveni instrument koji će i svojim specifičnim zvukom dočarati duh proteklih vremena. Obilježavanje će započeti izložbom i prezentacijom interaktivnog multimedijalnog CD-ROM-a „Orgulje u Hrvatskoj“. Ove godine u Hrvatskoj se Dani europske baštine održavaju od 14. – 30. rujna brojnim programima u Zagrebu, Ščitarjevu, Dubrovniku, Šibeniku, Karlovcu, Krapju, Osijeku, Splitu i Ludbregu.         
Utorak, 12.09. u 18 sati - Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić otvorit će u sjedištu UNESCO-a, u Parizu izložbu „Nikola Tesla – čovjek koji je rasvijetlio svijet“. Izložba je jedan od programa koje koordinira i vodi Ministarstvo kulture RH a kojom se na poseban način obilježava 150. obljetnica „Godina Nikole Tesle“ koju je u Republici Hrvatskoj proglasio Hrvatski sabor.

Utorak, 12.09. u 9,30 sati – u prostorijama Ministarstva kulture održati će se konferencija za novinare na kojoj će se objaviti rezultati provedenog Natječaja za sufinanciranje filmske proizvodnje za 2006. godinu. Konferenciji će nazočiti ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić, predstavnici HRT-a, umjetnički savjetnici i članovi vijeća.     

Ponedjeljak, 11.09. u 10 sati – U Ministarstvu kulture, Runjaninova 2, ravnatelj HRZ-a Ferdinand Meder i dr. Alessandro Belisario, pročelnik Odjela za kulturu Provincije Firenca potpisat će Ugovor o suradnji. Ugovor će biti potpisan zahvaljujući uspješnoj suradnji na projektu vađenja kipa Apoksiomena iz jadranskog podmorja, između Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Hrvatskog restauratorskog zavoda i instituta Opficio delle Pietre Dure i drugih stručnjaka iz Italije. Povodom svečanog otvorenja izložbe „Hrvatski Apoksiomen“ u Firenci, u Palazzo Medici Riccardi 30. rujna ove godine, nakon potpisivanja Ugovora o suradnji održat će se i konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljena izložba u Firenci i njezini organizatori.

Subota, 09.09. u 19 sati - Nakon što je u Madridu krajem lipnja ove godine glavnom konzervatoru Ministarstva kulture, Miljenku Domjanu, uručena nagrada Europian Union price for cultural heritage „Europa Nostra“, najviše europsko priznanje za očuvanje kulturne baštine, nagrada dolazi u Hrvatsku a svečano postavljanje plakete i znaka za baštinu europske unije na rapsku katedralu bit će u subotu u 19 sati na Rabu. Čitavu nominaciju odradila je „Croatia Nostra“, a nagrada je dodijeljena za ukupan rad na očuvanju, prezentaciji i restauraciji cijelog sklopa Katedrale u Rabu. Proslavi će nazočiti član žirija „Europa Nostra“ Maurizio Sammartini, državni tajnik dr. sc. Jadran Antolović, predsjednik Vijeća za kulturna dobra prof. Ferdinand Meder, gradonačelnik grada Raba Željko Barčić, te predstavnici krčke biskupije. U popratnom programu predstavit će se i rapski samostreličari, a u 20 sati održat će se svečani koncert koji organizira primadona Dunja Vejzović i riječki simfonijski orkestar.

Četvrtak, 07.09. u 18 sati – U Talijanskom paviljonu u Giardinima, u Veneciji, bit će otvorena izložba „Između sustava“ kojom se Hrvatska predstavlja na 10. Međunarodnoj izložbi arhitekture pod nazivom „Gradovi: ljudi, društvo, arhitektura“. Ministarstvo kulture financijski je podržalo ovu izložbu, a otvoriti će je državni tajnik za kulturu dr. sc. Jadran Antolović.

Utorak, 05.09. u 11 sati - Biti će održana konferencija za novinare povodom izložbe 'Nikola Tesla – čovjek koji je rasvijetlio svijet'. Povodom 150-obljetnice rođenja Nikole Tesle, istraživača i znanstvenika svjetskog ugleda na prijedlog Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, u Parizu će 12. rujna biti otvorena izložba ''NIKOLA TESLA – ČOVJEK KOJI JE RASVIJETLIO SVIJET". O značaju izložbe govorit će ministar kutlure mr. sc. Božo Biškupić, a bit će najavljen i znanstveni simpozij pod naslovom ''TESLA U HRVATSKOJ'' koji će se održati u sjedištu UNESCO-a u Parizu dan nakon otvorenja izložbe.

Nedjelja, 03.09. u 16 sati - Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić otvorit će novoosnovani Konzervatorski odjel u Krapini. Tom prigodom govorit će o kulturnoj baštini i kulturnom naslijeđu kao bitnim elementima svekolikog razvoja Hrvatske kojemu će doprinijeti i postavljanje cjelovite mreže Konzervatorskih odjela Ministarstva kulture. Između ostalog, ministar Biškupić nazočit će u 17 sati otvorenju Tjedna kajkavske kulture „Krapina 2006.“ koje se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.
Utorak, 29.08. od 16 do 19 sati - Ministar kulture mr.sc. Božo Biškupić boravit će u Varaždinu gdje će održati radni sastanak u Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture te posjetiti HNK u Varaždinu gdje su u tijeku radovi na sanaciji zgrade koje s 650.000 kuna financira Ministarstvo kulture. Ministar će obići i važnije objekte u Gradu koji se obnavljaju iz proračunskih sredstava. U 18,30 sati u Gradskoj vijećnici ministar Biškupić će se sastati s gradonačelnikom Grada Varaždina dr. Ivanom Čehokom.
Petak, 25.8. u 20 sati, Park Maksimir / Subota, 26.8. u 11 sati, Park prirode Medvednica - obilježavanje 'Europske noći šišmiša'.

Četvrtak, 24.8. u 11 sati, Gradska knjižnica u Trogiru - Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić i gradonačelnik Trogira g. Vedran Rožić potpisat će Ugovor o korištenju prostora za potrebe novoosnovanog Konzervatorskog odjela u Trogiru. Ugovorom je predviđeno da će Konzervatorski odjel koristiti prostorije na drugom katu i u potkrovlju poslovne zgrade palače Ćipiko u Gradskoj ulici 41 u Trogiru, a u vlasništvu Grada Trogira. Prostor se daje na korištenje Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture na neodređeno vrijeme. Na taj su način stečeni svi uvjeti za obavljanje djelatnosti Konzervatorskog odjela u Trogiru koji je ustrojen 19. srpnja 2006.

Ponedjeljak, 14.8. u 11 sati - U prostorijama Konzervatorskog odjela u Splitu ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić održat će konferenciju za novinare na temu očuvanje ruralne arhitekture dalmatinskog zaleđa. Konferenciji će nazočiti i pročelnik Konzervatorskog odjela Split Joško Belamarić, pročelnik Konzervatorskog odjela Trogir Radoslav Bužančić, te etnolozi koji će govoriti o problematici devastacije ruralnih naselja na tom području.

Subota/nedjelja, 5. i 6. 8. - U Velom Lošinju održat će se proslava 14. Dana dupina koji organizira Plavi svijet Institut za istraživanje i zaštitu mora, Veli Lošinj u suradnji s Gradom Malim Lošinjem i Turističkom zajednicom Malog Lošinja. Dan dupina tradicionalna je proslava kojom se skreće pozornost na potrebu očuvanja morskog okoliša i kritično ugrožene rezidentne zajednice dobrih dupina (Tursiops truncatus) koja obitava u akvatoriju otoka Lošinja.

Petak, 4.8. u 19 sati - Državni tajnik dr. sc. Jadran Antolović će u ime ministra Bože Biškupića otvoriti zgradu Creskog muzeja. Opširnije

Petak, 4.8. - Grad Karlovac u suradnji s Ministarstvom kulture RH započinje radove na dogradnji Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić u Karlovcu. Svečano otvorenje radova održat će se u 10.30 sati, a otvaranju će u ime ministra Biškupića nazočiti mr. sc. Lana Križaj, načelnica u Ministarstvu.

Četvrtak, 3. 8. u 12 sati - ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić održat će u Ministarstvu, Runjaninova 2, prijem za redatelja pobjedničkog filma ovogodišnje Pule „Sve džaba“, Antonia Nuića i članove filmske ekipe.

Srijeda, 2.8.2006. - U Karinu će, u nazočnosti ministra kulture mr. sc. Bože Biškupića i ministra mora, turizma, prometa i razvitka g. Božidara Kalmete, svečano biti otvoren obnovljen Franjevački samostan Blažene Djevice Marije razoren 1993. godine u Domovinskom ratu. Svečanost i Sveta misa počinju u 10.30 sati. Opširnije

Četvrtak, 13.7.2006. u 12 sati - Poziv medijima na prezentaciju Teza prijedloga Zakona o audiovizualnim djelatnostima, koja će se održati u Ministarstvu kulture, Runjaninova 2. Nazočni će biti i članovi Radne skupine koja radi na Prijedlogu zakona o audiovizualnim djelatnostima, a prezentaciju će održati državni tajnik Ministarstva kulture dr. sc. Jadran Antolović.

Srijeda, 12.7.2006. u 20 sati - Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić otvorit će u Gliptoteci HAZU, Medvedgradska 2 u Zagrebu, 9. trijenale hrvatskog kiparstva.

Petak, 7.7.2006. - Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić otvorit će večeras u Splitu Gradsko kazalište lutaka. Nakon višegodišnje obnove kazalište se ponovo vraća na staru adresu, a obnovu su zajednički financirali Ministarstvo kulture i Grad Split. Kazalište lutaka s gotovo 200 mjesta koristit će se za dramske predstave, koncerte i sva kulturna događanja koja će se sada moći odvijati u ovom reprezentativnom prostoru. Nakon otvorenja zakazanog za 20 sati slijedi praizvedba predstave „Povist o Splita“ autora Jasena Boke.