Četvrtak, 02.05.2013. - Potpisivanje Sporazuma o suradnji u provedbi projekta rekonstrukcije i uređenja kompleksa „Rikard Benčić“ u Rijeci

U četvrtak, 2. svibnja 2013. godine u 12 sati u Palači šećerane u Rijeci, ministrica kulture RH dr. sc. Andrea Zlatar Violić i gradonačelnik Rijeke mr. sc. Vojko Obersnel potpisat će Sporazum o suradnji u provedbi projekta rekonstrukcije i uređenja kulturno-turističko-poduzetničkog i administrativnog kompleksa „Rikard Benčić“ u Rijeci.

Projektom se rješava problem nedostatka infrastrukture za kulturne djelatnosti, osigurava održivo korištenje kulturne baštine i povećava pristup javnim prostorima. Realizacija projekta doprinijeti će očuvanju, revitalizaciji i upravljanju vrijednom industrijskom baštinom u svrhu gospodarskog razvoja grada Rijeke te jačanju lokalnog i regionalnog identiteta.
Sporazumom Grad Rijeka preuzima položaj investitora, a Ministarstvo kulture pomoć u realizaciji sukladno mogućnostima državnoga proračuna. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske ističe važnost značenja projekta za zaštitu i održivo korištenje kulturnog dobra – kompleksa bivše tvornice Rikard Benčić kao i za kulturni i gospodarski razvoj grada Rijeke. Zbog važnosti projekta Ministarstvo kulture Republike Hrvatske pružiti će tehničku i stručnu pomoć kod pripreme i cjelokupne procedure prijave za financiranje sredstvima fondova Europske unije.
Nakon potpisivanja Sporazuma i obilaska kompleksa „Rikard Benčić“ te radnog susreta s ravnateljima Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, Gradske knjižnice Rijeka i Muzeja grada Rijeke, ministrica kulture zajedno s gradonačelnikom Vojkom Obersnelom prisustvovati će otvorenju 20. Međunarodnog festivala malih scena u HNK „Ivana pl. Zajca“ u 19 sati.