Ponedjeljak, 04.11.2013. - Predstavljanje pilot projekta lokalnog razvoja otoka Cresa u DAZ-u i MUO-u

   Danas, u ponedjeljak, 4. studenoga 2013. godine u 14.30 sati, u Društvu arhitekata Zagreba, održat će se javna rasprava na temu „Politika lokalnog razvoja na temelju kulturne i prirodne baštine“ na kojoj će sudjelovati Loic Bidault s temom Park Loire-Anjou-Touraine, model regionalnog parka u Francuskoj, Ugo Toić Pilot projekt lokalnog razvoja otoka Cresa i Ksenija Petrić, Park prirode Lonjsko polje, razvoj područja obnovom kulturne baštine

     Vijeće Europe je, tijekom 2007. g. zajedno s devet zemalja jugoistočne Europe, započelo Pilot projekt lokalnog razvoja  kojemu je cilj provođenje strategije razvoja koja se temelji na spajanju ekonomske uspješnosti, kulturne raznolikosti, socijalne kohezije i ekološke ravnoteže. 
     Hrvatska je, u suradnji sa stručnjacima Vijeća Europe, za pilot područje izabrala otok Cres. Uzevši u obzir da je Cres najveći hrvatski otok, međutim slabo naseljen, bogat vrijednim krajolikom te prirodnom i graditeljskom baštinom, središnja je ideja bila privući ljude kako bi  ostali na otoku te sačuvati njegovu ljepotu. Nova razvojna strategija  temeljiti će se na lokalnim potencijalima - ljudskim, prirodnim, kulturnim i gospodarskim vrijednostima.
     Uz Ministarstvo kulture koje je vodilo projekt u preliminarnoj fazi (2008.), u ime Hrvatske, projekt su podržali Ministarstvo poljoprivrede, ruralnog razvoja i ribarstva; Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture; Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva; Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, Primorsko – goranska županija, Grad Cres i Grad Mali Lošinj.
     Po metodologiji VE, budući da je završena Dijagnoza teritorija, slijedi formiranje međuministarskog vijeća te izrada Strategije.
     Upravljanje projektom se odvija na tri razine od kojih je najviše upravno tijelo nacionalna razina odnosno Međuministarska komisija, zatim Upravni odbor na lokalnoj razini te Jedinica za implementaciju projekta koja djeluje kroz lokalnu Agenciju za razvoj osnovanu od gradova Cres i Mali Lošinj.
     Također, 4. studenoga 2013. u 19 sati, u Muzeju za umjetnost i obrt, predstavlja se pilot projekt lokalnog razvoja „Otok Cres“  s izložbom i prezentacijom Davida Johnsona: Valorizacija graditeljske baštine otoka Cresa. Uvodno će se obratiti pomoćnica ministrice kulture Sanja Šaban.