20. rujna 2024. - Konferencija za medije povodom rješenja o zaštiti 52 židovska groblja u Hrvatskoj

Povodom donošenja rješenja o zaštiti 52 lokacije židovskih groblja u isto toliko gradova i naselja u 15 županija na području Republike Hrvatske, održat će se konferencija za medije u petak, 20. rujna 2024. godine u 10,00 sati u Židovskoj općini Zagreb, Palmotićeva 16.
 
Doneseno rješenje o zaštiti 52 lokacije židovskih groblja, uz već prethodno 15 pojedinačno zaštićenih židovskih groblja, važan je doprinos naporima Republike Hrvatske u provođenju sustavne skrbi o memorijalnoj baštini židovskih zajednica te provođenju mjera zaštite s ciljem očuvanja materijalnih obilježja i kulture sjećanja. Stoga će se na konferenciji za medije, uz ministricu kulture i medija dr.sc.  Ninu Obuljen Koržinek i ravnateljicu Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Anušku Deranju Crnokić, obratiti i predsjednik Koordinacije židovskih općina u RH i predsjednik Židovske općine Zagreb dr.sc. Ognjen Kraus. Nakon konferencije, organiziran je obilazak vrijedne zbirke Židovskog muzeja u Zagrebu koja svjedoči i bogatom duhovnom životu i identitetu zajednice i velikim doprinosima u područjima kulture, umjetnosti, arhitekture i gospodarstva kojima su zagrebački Židovi obilježili povijest svojeg grada.
 
Molimo predstavnike medija da zbog evidencije ulaska u prostore Židovske općine, na adresu press@min-kulture.hr dostave i potvrdu svoga dolaska na konferenciju za medije, najkasnije do 9,00 sati 20. rujna 2024. godine.