Petak, 05.04.2013. - Prezentacija projekata za financiranje sredstvima EU fondova

U Muzeju Mimara u Zagrebu, u petak, 5. travnja 2013. godine u 12 sati, Ministarstvo kulture organizira prezentaciju projekata za financiranje sredstvima EU fondova. Nakon uvodnog izlaganja ministrice kulture RH dr. sc. Andree Zlatar Violić, Anastazija Magaš, voditeljica odjela za pripremu i provedbu EU projektata Maškovića Hana i Muzeja dvije palače u Zadru prezentirat će projekt Obnove Maškovića hana i gospodarske revitalizacije mjesta Vrane.

Naime, prezentacija projekata organizira se povodom potpisivanja ugovora o izvođenju radova na projektu Obnova Maškovića hana i gospodarska revitalizacija mjesta Vrane, koji je u potpunosti financiran sredstvima Europske unije, IPA 2009. Riječ je o prvom projektu Ministarstva kulture, koji je započet u svibnju 2012. godine s osnovnim ciljem obnove kulturne baštine objekta Maškovića hana te jačanje turističkog i poljoprivrednog sektora u mjestu Vrana. Stoga je i krajnji cilj projekta bio predložiti takav model upravljanja koji će omogućiti da obnovljeni i revitalizirani kulturni spomenik Maškovića han, postane pokretač kulturnih, turističkih, poljoprivrednih i ostalih gospodarskih aktivnosti Vrane i okolice.
U svrhu poticanja i senzibiliziranja javnosti kao i pomoći lokalnoj zajednici Ministarstvo kulture želi prezentirati i slijedeće projekte koji se planiraju financirati sredstvima EU fondova:
  • Obnovu palače Moise na Cresu
  • Centar za posjetitelje ''Ivanina kuća bajki'', Ogulin
  • Rekonstrukcija i uređenje kulturno-turističko-poduzetničkog i administrativnog kompleksa Benčić
  • Narodni muzej Zadar – Muzej dvije palače
  • Tvrđava sv. Nikole i sv. Mihovila, Šibenik
  • Osječka tvrđa – program obnove tvrđe u Osijeku

O njima će govoriti gradonačelnici i predstavnici gradova i županija, nositelja navedenih projekata, pročelnici za kulturu i ravnatelji Konzervatorskih odjela i kulturnih ustanova: Milivoj Kurtov, načenik općine Pakoštane, Kristijan Jurjako, gradonačelnik Cresa, Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, Zvonimir Vrančić, gradonačelnik Zadra, Petar Baranović, zamjenik gradonačelnika Šibenika, Danijela Lovoković, dogradonačelnica Osijeka, Ankica Puškarić, Turistička zajednica grada Ogulina, ''Ivanina kuća bajki'' Ogulin, Ivan Šarar, pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu grada Rijeke, rekonstrukcija i uređenje kompleksa Benčić, Ivana Sudić, pročelnica KO Osijek, obnova osječke tvrđe, Petar Mišura, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj grada Šibenika, sv. Mihovil i sv. Nikola.