10.10.2013. - Konferencija za medije povodom sudjelovanja na 14. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji

   U četvrtak, 10. listopada 2013. godine 12 sati, u Velikoj dvorani Ministarstva kulture RH izbornica Karin Šerman s autorskim timom predstavit će koncepciju nastupa na 14. Međunarodnoj izložbi arhitekture koja će se održati od 7. lipnja do 23. studenoga 2014. godine, pod ravnanjem umjetničkog direktora Rema Koolhaasa s temom Fundamentals / Absorbing Modernity: 1914-2014.

    Temeljem Javnog poziva za isticanje kandidature za povjerenika hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu – 14. Međunarodnoj izložbi arhitekture u lipnju 2013. godine, ocjenjivački sud u sastavu Dubravko Bačić, Vanja Ilić, Tomislav Pavelić (predsjednik), Sanja Šaban i Berislav Šipuš, za hrvatsku izbornicu nastupa na 14. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji 2014. godine izabrao je Karin Šerman, tj. predloženu koncepciju naslovljenu: Kultura apstrakcije: hrvatski arhitektonski modernizam 1914. – 2014. 
    Svjestan važnosti i općenitog utjecaja venecijanske međunarodne izložbe arhitekture na formiranje globalnih trendova i širenje znanja o lokalnim (nacionalnim) arhitektonskim scenama, Ocjenjivački sud je donio zaključak da historiografski zadana tema 14. izložbe pruža mogućnost za sustavno međunarodno predstavljanje i promociju hrvatske modernističke arhitekture, povijesne i suvremene.
    Za venecijansko bijenale, Rem Koolhaas je postavio specifičan istraživački i kolaborativni format izložbe, u kojem su pojedinačni nastupi (individualni i nacionalni) rezultat jednogodišnjeg skupnog istraživačkog rada nacionalnih izbornika/kustosa/predstavnika i Koolhaasovog radnog tima. Cilj je "svođenje računa", tj. dijagnosticiranje načina i oblika širenja modernističke paradigme u globalnim razmjerima, no također i određenje stanja suvremene arhitekture sagledane u takvom kontekstu. Kao jednu od programskih smjernica Koolhaas postavlja tezu da su nacionalni identitet i globalizam modernizma nespojivi.
    Karin Šerman, s članovima autorskog tima kojeg čine Andrej Uchytil, Zrinka Barišić Marenić, Melita Čavlović, Igor Ekštajn, Nataša Jakšić, Mojca Smode Cvitanović i Marina Smokvina, postavlja protutezu, koju istodobno nude na raspravu Koolhaasu i bijenalskom istraživačkom nad-timu.
Svi članovi pobjedničkog autorskog tima ujedno su i članovi Katedre za teoriju i povijest arhitekture Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, škole koja je izgrađena upravo na modernističkoj ideji, te godinama rade na istraživačkom projektu Atlas arhitekture, jednoj od osnovnih baza podataka za izučavanje nacionalne arhitekture prošlog stoljeća.
    Na konferenciji za medije kojoj će prisustvovati svi članovi tima, kao i predsjednik Ocjenjivačkog suda Tomislav Pavelić, govorit će:
- zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš,
- izbornica Karin Šerman
- te voditelj autorskog tima Andrej Uchytil