Utorak, 09.04.2013. - Ministrica kulture dr. sc. Andrea Zlatar Violić prisustvovat će sastanku Vijeća ministara Jugoistočne Europe

Ministrica kulture RH dr. sc. Andrea Zlatar Violić prisustvovat će 9. travnja 2013. godine sastanku Vijeća ministara kulture Jugoistočne Europe na Brdu kod Kranja.

Posljednjem sastanku slovenskog predsjedavanja Vijećem ministara, a nakon kojeg će predsjedavanje preuzeti Republika Makedonija, prethodila su dva susreta stručnjaka. Prvi, za područje kulturne baštine (Ljubljana, veljača 2013) na temu aktivnosti u Jugoistočnoj Europi koje se provode pod okriljem međunarodnih organizacija kao što su Vijeće Europe, UNESCO, Europska unija. Drugi sastanak (Ljubljana, ožujak 2013) okupio je stručnjake s područja obrazovanja u kulturi i umjetnosti na kojem je istaknuta potreba za educiranim profesionalnim kustosima, kuratorima, producentima koji će facilicirati dinamiku procesa kulturne proizvodnje, ali i poticajno utjecati na implementaciju različitih modela obrazovanja.
Sukladno zaključcima dviju susreta eksperata, susret na ministarskoj razini ima za cilj reafirmaciju Vijeća ministara Jugoistočne Europe kao ključne regionalne platforme na području kulture i kulturne baštine. Prije svega želi se podržati regionalna suradnja uz uvažavanje svih specifičnosti pojedinog područja, suradnja s međunarodnim organizacijama i institucijama kao drugim djelatnostima kao što su gospodarstvo, turizam, obrazovanje. Također, naglašava se inkluzivni pristup suradnje s civilnim sektorom i pojedinačnim stručnjacima.
Očekuje se da će Vijeće ministara podržati i usvajanje nacionalnih strateških dokumenata na području obrazovanja u kulturi i umjetnosti sukladno međunarodnim standardima i najboljim praksama, kao i njihovu sustavnu i intersektorsku implementaciju.
Početak ovog susreta ministara Jugoistočne Europe bit će obilježen otvorenjem izložbe Imagining the Balkans – Identities and Memory in the Long 19th century u Narodnom muzeju Slovenije u Ljubljani, 8. travnja 2013. godine u 18 sati. Riječ je o međunarodnom projektu u koji su uključeni povijesni muzeji zemalja jugoistočne Europe, a koordinator projekta UNESCO-ov Regionalni ured za znanost i kulturu u Europi u suradnji s Međunarodnim vijećem muzeja (ICOM)i Međunarodnim odborom za izložbe i razmjenu (ICEE).
Izložbom se nastoji podsjetiti i oživjeti pogled na društvene, političke, ekonomske i kulturne promjena kod zemalja na području jugoistočne Europe, te ukazati na činjenu da su se njihovi nacionalni identiteti i sjećanja oblikovali u suodnosu s drugim susjednim narodima iz regije. Izložba nosi ime i po istoimenom naslovu knjige povjesničarke Marie Todorove koja je ujedno i recenzetica izložbe.
Izložba je koncipirana unutar deset izložbenih cjelina kojima se nastoje prezentirati procesi nacionalne integracije, transformacije društva, kulturno-povijesnih i društveno-socijalnih okvira unutar „dugog“ 19. stoljeća.
Nakon Slovenije izložba će biti prikazana i u drugim zemljama jugoistočne Europe. Njenom otvorenju večeras u Ljubljani prisustvovat će generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova, ministar kulture Republike Slovenije Uroš Grilc, predsjednik Međunarodnog vijeća muzeja Hans-Martin Hinz, ravnateljica Narodnog muzeja Slovenije Barbara Ravnik te ministri kulture zemalja jugoistočne Europe.