12.09.2013. - Konferencija za medije – Culturescape

Pozivamo Vas na konferenciju za medije 12. rujna 2013. godine u 12.30 sati u Velikoj dvorani Ministarstva kulture u Runjaninovoj 2 povodom početka festivala Culturescapes koji će se od listopada do prosinca 2013. godine održavati u Hrvatskoj i Švicarskoj. 

Culturescapes je umjetnički festival koji se od 2002. godine održava u Švicarskoj s ciljem približavanja stranih kultura švicarskoj javnosti. Dosad se na festivalu predstavilo devet zemalja i jedan grad.

Ovogodišnji program festivala koji će trajati od 19. listopada do 13. prosinca 2013. godine posvećen je zemljama Balkana, dok će Hrvatska kao nova zemlja-članica Europske unije biti u fokusu pažnje.         
Program u Švicarskoj između ostalog obuhvaća koncerte Cantus Ansambla, Dječaka, Tamara Obrovac Transhistria Ensemble i orguljaša Pavla Mašića, kao i čitanja Borisa Dežulovića, Daše Drndić i Dubravke Ugrešić. Hrvatski skladatelji će tijekom listopada biti na rezidencijalnom boravku, a Goran Škofić će u Kunst iaab Basel postaviti izložbu na kojoj je radio u švicarskom Centru za suvremenu umjetnost NAIRS. Mlada redateljica Ivna Žic će u suradnji s Natašom Rajković postaviti kazališni komad "Nostalgija",  predstava "Mrzim istinu!" Olivera Frljić bit će izvedena u četiri švicarska kazališta, a Saša Božić, Petra Hrašćanec i Petra Zanki će gostovati u kazalištu Roxy u Birsfeldenu.
           
Drugi dio programa obuhvaća gostovanja švicarskih umjetnika u Hrvatskoj: mlada performerica Michaela Müller će biti na rezidencijalnom boravku u Studentskom centru u Zagrebu u kojemu će se održati i performansi Borisa Nikitina i Martina Schicka. Christoph Marthaler će postaviti svoj komad "King Size" u ZKM-u, dok će u glazbenom dijelu gostovati dva jazz trija, Lucien Dubuis Trio i Ronin Nika Bärtscha, i orguljaš Felix Pachlatko koji će održati koncert u zagrebačkoj Crkvi Sv. Marka.
Uz umjetnike iz Hrvatske na 15 lokacija širom Švicarske, predstavit će se i umjetnici iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Srbije i Slovenije.
 
Na konferenciji za medije govorit će osnivač i izbornik festivala Jurriaan Cooiman, zamjenik ministrice kulture RH Berislav Šipuš, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Švicarske u Hrvatskoj Denis Knobel te sudionica programa festivala Nataša Rajković.