19. i 20.06.2013. - Radionica za pripremu i koordinaciju projekta Europske prijestolnice kulture

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, u prostoru „Školice“, 19. i 20. lipnja 2013. godine Ministarstvo kulture održat će Radionicu za pripremu i koordinaciju projekta Europske prijestolnice kulture.

S obzirom na iznimno zahtjevne i opširne pripreme koje se postavljaju pred sve gradove potencijalne kandidate, radionica je namijenjena predstavnicima lokalne i regionalne samouprave koji će u svojim gradovima / regijama biti zaduženi za projekt EPK. 
Dvodnevna intenzivna radionica će pružiti detaljne informacije o zahtjevima kandidature za Europsku prijestolnicu kulture, kulturnom, društvenom i gospodarskom angažmanu i sinergiji u procesu pripreme i slaganju troškovnika. S obzirom na iskusne predavače, gospođu Mary McCarthy koja je uspješno vodila projekt Europske prijestolnice kulture u Irskoj 2005. godine (Cork) te je bila članica Vijeća koje donosi odluke o izboru EPK i Else Christensen Redzepovic koja je vodila cijeli tim za višegodišnje pripreme i završnu aplikaciju za danski grad Sonderborg 2017. godine, hrvatski će predstavnici lokalne i regionalne uprave i samouprave imati priliku postaviti sva praktična pitanja koja se tiču kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.
Uz Republiku Hrvatsku, priliku da istakne Europsku prijestolnicu kulture dobila je i Irska te se ovom radionicom otvara i prilika za daljnje povezivanje, stvaranje kontakata i aktivnosti između hrvatskih i irskih gradova kao jednom od preduvjeta za uspješnu aplikaciju za projekt Europske prijestolnice kulture 2020. godine.
 
Else Christensen Redzepovic
Voditeljica projekta Sønderborg 2017, Europska prijestolnica kulture. Kandidatura je plod suradnje između grada Sønderborg i dansko-njemačke regije Jutland and Schleswig-Holstein. Else Christensen Redzepovic je surađivala s brojnim priznatim organizacijama diljem svijeta kao što su: Ujedinjeni narodi, Britanska ambasada u Pekingu, Institut za međunarodnu politiku u Beču, Europska komisija, Dansko ministarstvo za prehrambenu industriju, Grad Melbourne, Sveučilište Melbourne, Aalborg kulturni i kongresni centar, Regija Sonderjylland i Ribe, Sveučilište Twente, Sveučilište Južne Danske itd.
Else Christensen-Redzepovic
else@midena.dk
+45 40111383
 
Mary McCarthy
Direktorica National Sculpture Factory (NSF), Cork Irska.
www.nationalsculpturefactory.com
Prijašnja profesionalna iskustva vezana su za rad na EPK Cork 2005, jednom od uspješnijih primjera realizacije programa EPK, te je radila i u Izbornom vijeću APK pri Europskoj komisiji. Izvan EPK iskustva, bila je vezana uz sl. institucije:  Irish Museum of Modern Art, Kerlin Gallery u Dublinu, Vlada Irske, IMMA (Irish Museum of Modern Art) i Cork Film Festival.
Mary McCarthy
mmc@nationalsculpturefactory.com
 
 
>>> PROGRAM RADIONICE