Srijeda, 13.03.2013. - Ministrica kulture dr. sc. Andrea Zlatar Violić na svečanom otvaranju Sajma knjige u Leipzigu i Kroatien Kreativ 2013

Ministrica kulture RH dr. sc. Andrea Zlatar Violić u srijedu, 13. ožujka 2013. godine u 21 sat, prisustvovat će svečanom otvaranju Sajma knjige u Leipzigu u koncertnoj dvorani Gewandhaus, Augustusplatz 8, 04109 Leipzig. Hrvatsko predstavljanje na sajmu knjiga u Leipzigu dio je festivala Kroatien Kreativ 2013 koji se nastavlja na uspjeh festivala Croatie, la voici održan u drugoj polovici 2012. diljem Francuske nastojeći upoznati francusku javnost s blagom nove zemlje-članice.

U četvrtak, 14. ožujka 2013. godine u 11 sati na Sajmu knjiga u Leipzigu koji se održava u Congress Center Leipzig (Messe-Allee 1, 04356 Leipzig) ministrica će zajedno s direktorom Sajma Oliverom Zilleom otvoriti Forum Jugoistočne Europe te predstaviti program Kroatien Kreative 2013, u Hali 4, Štand D505. Ministrica kulture RH zatim će u 12 sati u Hali 4, Štand C 503  prisustvovati otvorenju izložbenog štanda nakladnika iz Hrvatske.

U petak, 15. ožujka 2013. godine u 11.20 sati na štandu Hrvatske susrest će se sa Berndom Neumanom, njemačkim saveznim ministrom za kulturu i medije, supokroviteljem festivala Kroatien Kreativ 2013 koji će se održavati diljem Njemačke u narednih nekoliko mjeseci obilježavajući ulazak Hrvatske u Europsku uniju u srpnju 2013. godine.

Program Kroatien Kreativ obuhvaćat će raznolika događanja tijekom većeg dijela 2013. počevši od književnosti u Leipzigu, retrospektive hrvatskog filma, kazališnih gostovanja, predstavljanja hrvatske kulturne baštine i turizma, ali i električnog automobila.
 
            Više o programu:

U četvrtak 14. ožujka u 10 sati u Forum International (Hala 4, Štand C 503) započet će izložba Edija Matića i Maje Vrančić „Igre i zrcala / Split“. Renato Baretić i Vladimir Stojsavljević u 12 sati u Traduki Südosteuropa Forum (Hala 4, Štand D 505) predstavit će svoje romane Osmi povjerenik i Ljetni dnevnik rata, a nakon njih u 13 sati na istom štandu će se održati predstavljanje njemačkog prijevoda romana Maše Kolanović Sloboština Barbie uz diskusiju o pripovijedanju iz dječje perspektive.
U Café Europa (Hala 4, štand E 401) u 15 sati Srećko Horvat će sudjelovati na panelu „Jugoistočna Europa i perspektive proširenja EU“ s Heinz-Jürgenom Axtom i Dragoslavom Dedovićem. Na diskusiji u 16 sati na istom štandu pridružiti  će se Boris Buden i Nadežda Čačinović koji će raspravljati o izazovima i perspektivama EU uoči hrvatskog pristupanja te novinar i povjesničar Andreas Ernst, korespondent Neue Zürcher Zeitunga u Beogradu.             Navečer. u 20 sati u Kunsthalle der Sparkasse Leipzig,Otto-Schill-Str. 4a) bit će predstavljen prijevod na njemački knjige razgovora Srećka Horvata Nakon kraja povijesti: Od Arapskog proljeća do pokreta Occupy s današnjim vodećim intelektualcima poput Tariqa Alija, Stephanea Hessela, Gayatri Spivak i dr.
           
Hrvatski dio programa u petak 15. ožujka započet će u Traduki Südosteuropa Forum (Hala 4, Štand D 505) od 10 do 11 sati razmjenom iskustava između izdavača i promicatelja kulture iz Albanije, Hrvatske i Mađarske pod nazivom „Izdavačke kuće u jugoistočnoj Europi: Preokret, kriza, problemi i perspektive“ sa sudionicima Franom Kullijem i Benetom Kolekom (Albanija), Nenadom Bartolčićem (Hrvatska) i Eve Karadi (Mađarska) uz moderaciju Katrin Ostwald-Richter (Goethe-Institut Zagreb). Na istom će se štandu održati u 13 sati rasprava „Zabavno susjedstvo: Biti mlad i biti star u Ljubljani i Zagrebu“ sa dva suvremena autora, Zoranom Ferićem i Andrejem Skubićem koji će govoriti o svojim romanima Kalendar Maja, odnosno Koliko si moja? Potom će na štandu Tradukija od 15 sati otpočeti diskusija „Podijeljena Južna Europa: Ulazak Hrvatske u Europsku uniju u kontekstu susjednih zemalja“ s Ognjenom Spahićem, Andrejem Skubićem, Srećkom Horvatom, Milošem Živanovićem (Srbija), Todorom Nikolovom Radevom i Jetonom Nezirajom uz moderaciju Doris Akrap, urednice TAZ-a.
Maša Kolanović, Renato Baretić i Zoran Ferić će od 20 sati u UT Connewitz, Wolfgang-Heinze-Str. 12 A  na Adria-Nachtu govoriti o prijevodima svojih knjiga na njemački, nakon čega će se prikazivati filmovi Veljka Popovića te izložba fotografija „Hrvatska-Kroatien-Croatia / Europa“, uz pratnju klape “Biokovski slavuji”.
 
U Café Europa (Hala 4, E 401) u subotu 16. ožujka od 11 do 12 sati srpske alternativne i kritičke novine Beton organiziraju raspravu  o temi svog novog broja: subverzivne metode u društvima Južnoistočne Europe. Sudjeluju Saša Ilić, Robert Alagjozovski, Blerina Rogova Gaxha i Nadežda Čačinović . U isto vrijeme na Literaturforum (Hala 4, E101) Srećko Horvat će još jednom govoriti o svojoj knjizi Nakon kraja povijesti: Od Arapskog proljeća do pokreta Occupy u kojoj je vodio razgovore s današnjm vodećim intelektualcima poput Terryja Eagletona, Tariqa Alija, Gayatri Spivak i dr. Zatim će se u 15 sati na Südosteuropa Forumu (Hala 4, Štand  D505) govoriti o bestsellerima bugarske autorice Galine Zlatareve i Edija Marića koji je za svoj roman Grimalda dobio nagradu Steiermärkischen Sparkasse Graz za 2012.
Od 20 sati u UT Connewitz, Wolfgang-Heinze-Str. 12 A  u sklopu „Balkan-Nacht“ nastupit će rumunjska pjevačica, autorica i lutkarica Monooka i autori iz raznih krajeva Jugoistočne Europe koji će čitati svoja djela (Barbara Marković, Ermis Lafazanovski, Mile Stojić, Andrej Ruse, Todora Nikolova Radeva, Andrej Skubic, Barbara Simoniti, Edi Matić, Blerina Rogova Gaxha, Lindita Arapi, Visar Zhiti, Ognjen Spahić, Renato Baretić i Galina Zlatareva). 
 
U nedjelju 17. ožujka na štandu Traduki (Hala 4, Štand D505) od 12 do 13 sati urednik Matteo Colombi (GWZO Leipzig) predstavit će svoju književno-znanstvenu antologija Grad – ubojstvo – red koja pokazuje mjesta zločina iz istočnoeuropske književnosti uz diskusiju sa suradnicima na antologiji Alidom Bremer i poljskim autorom krimića Marekom Krajewskim.