Ponedjeljak 09.12.2013. - Predstavljanje projekta Nataše Jovičić "Multisenzorska izložba za slijepe i slabovidne osobe" u Westminsterskoj palači

          U ponedjeljak 9. prosinca 2013. godine od 15 do 16 sati, u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva, u Westminsterskoj palači (Upper Waiting Hall, House of Commons, London) dr. sc. Andrea Zlatar Violić, ministrica kulture RH i Jo Swinson državna tajnica za žene i jednakost u Ministarstvu kulture, medija i sporta, te državna tajnica za zapošljavanje i potrošačka prava u Ministarstvu gospodarstva, inovacija i vještina UK, otvorit će predstavljanje projekta Nataše Jovičić "Multisenzorska izložba za slijepe i slabovidne osobe". Riječ je o originalnoj metodi analize umjetničkih djela prilagođene slijepim i slabovidnim osobama.   

            Nataša Jovičić otvorila je prvu taktilnu galeriju na svijetu u zagrebačkoj Modernoj galeriji u lipnju 2009. godine uz potporu Ministarstva kulture, a svoj projekt je predstavila u vodećim umjetničkim institucijama Europe i Sjedinjenih Američkih Država, poput Centra Georges Pompidou u Parizu, Tate Modern u Londonu, Muzeja Guggenheim u Bilbau i New Yorku.
Riječ je o metodologiji kojom se na specifičan način interpretira umjetničko djelo -  putem taktilnih dijagrama i audio interpretacije opisuju se elementi forme, kao i najteže razumljivi pojmovi za slijepe osobe: svjetlost, perspektiva i boja.
            Izložbu u londonskom Parlamentu predložio je David Blunkett, bivši ministar obrazovanja i  zapošljavanja, danas član Parlamenta, i sam slijepa osoba, te Natašin mentor u projektu od samog početka.
            Principi i načini metode u Londonu će biti primijenjeni na  Caravaggiovoj Večeri u Emausu čiji original se čuva u Nacionalnoj galeriji u Londonu.
            Organizatori izložbe projekta su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Ujedinjenom Kraljevstvu, Odjel za kulturu, medije i sport Ujedinjenog Kraljevstva, te član parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva David Blunkett.
Izložba će biti otvorena za javnost od utorka 10. prosinca do petka 13. prosinca 2013. godine između 10:30 i 16 sati.